Andere manieren om te helpen

Er zijn vele andere manieren om een bijdrage te leveren aan de bescherming van walvisachtigen en hun leefomgeving. Hieronder lees je een aantal suggesties.

Denk na bij wat je koopt!

Viswijzer

Veel mensen eten graag een visje! Koop bewust vis: vraag waar het vandaan komt en hoe het gevangen is en gebruik de viswijzer om na te gaan of welke vis een goeie keuze is! Overbevissing zorgt ervoor dat walvisachtigen zich moeten aanpassen aan het aanbod en de verspreiding van hun voedsel. Indien er geen voedsel beschikbaar is zal het dier verhongeren, hierdoor vatbaarder zijn voor ziektes en door te kort aan voedsel of door ziekte overlijden. Daarnaast neemt de reproductie af. Populaties van walvisachtigen komen hierdoor onder druk te staan. Veel bruinvissen die op de Nederlandse kust aanspoelen vertonen sporen van bijvangst. Ook voor andere soorten walvisachtigen (maar ook andere zeedieren) is bijvangst een groot probleem. Het gaat hier om dieren die onbedoeld verstrikt raken in netten en door verdrinking of door verwonding, of de gevolgen hiervan, om het leven komen.

 

Klik hier voor meer informatie over de viswijzer

 

 

 

 

 

 

Koop producten die minder, of nog beter… niet schadelijk zijn voor het milieu! Denk bijvoorbeeld aan wasmiddelen en andere schoonmaakmiddelen die schadelijke stoffen kunnen bevatten, die in het oppervlaktewater en daardoor mogelijk in zee terecht komen. Met name in kustwateren kan dit leiden tot verontreiniging, welke in de voedselketen terecht kan komen.

Denk na bij wat je doet!
Ben je regelmatig op zee of de Oosterschelde te vinden? Voorkom dan verstoring of verwonding van walvisachtigen. Lees waaraan je moet denken, zie Watersporters, let op!.

Het kan maar niet vaak genoeg gezegd worden… wees zuinig met energie! Klimaatsverandering vormt een bedreiging voor het leven in zee. Temperatuursverhoging van het zeewater zal naar verwachting grote effecten hebben op de verspreiding van plankton en vissen. Walvisachtigen zullen zich moeten aanpassen aan veranderingen in het aanbod en de verspreiding van hun voedsel. Daarnaast zullen oceanen door verhoogde opname van CO2 verzuren. Ook dit zal nadelige gevolgen kunnen hebben voor walvisachtigen aangezien het voedselweb zal veranderen.

Rondzwervend afval en materiaal kan leiden tot verdrinking, verhongering, verstikking en in- en uitwendige verwondingen van dieren met de dood als gevolg. Gooi daarom je afval in de afvalbak, doe eens mee met een actie om zwerfvuil op het strand te verzamelen, haal verloren of gedumpte netten, lijnen, touwen of ander afval uit zee of maak hier of van andere vervuiling melding bij overheidsinstanties of Stichting de Noordzee.

Hoewel de meeste mensen vinden dat afval in de prullenbak hoort, worden er nog altijd regelmatig ballonnenwedstrijden georganiseerd! Op de brug van de veerboten van de Stena Line zien vrijwilligers van Stichting Rugvin regelmatig ballonnen, van een enkeling tot hele trossen, langs drijven. Ballonnen, ook latex ballonnen, lossen vaak moeilijk op in water en kunnen door zeedieren waaronder walvisachtigen aangezien worden voor voedsel aangezien ze op kwallen en inktvissen kunnen lijken. Het inslikken van ballonnen kan de maag blokkeren en kan leiden tot de dood. Daarnaast kunnen dieren verstrikt raken in de touwtjes die aan de ballonnen zijn vastgemaakt. Doe dus niet mee aan deze acties en nog belangrijker, organiseer geen ballonnenwedstrijden!

U doneert aan: Stichting Rugvin

Hoeveel zou u willen bijdragen?
€10 €20 €30
Wilt u een regelmatige donatie doen? Ik wil graag bijdragen
Hoe vaak wilt u deze donatie herhalen? (inclusief deze betaling)
Naam*
Achternaam*
Email *
Telefoon
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Loading...