23
nov
2020

Toename aantal bruinvissen in de Nederlandse Noordzee, maar zeker geen paradijs.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in samenwerking met Wageningen Marine research (WMR) hun onderzoeksresultaten in het Compendium voor de Leefomgeving gepubliceerd. Hieruit blijkt dat het aantal bruinvissen in de Nederlandse Noordzee in het tijdvak 1991-2019 met een factor zeven is toegenomen.  

Moeder bruinvis met kalf (foto F. Zanderink)

Dit zijn op zich mooie cijfers, maar we moeten ons hier niet op blind staren. Zoals het CBS zelf ook als stelt hangt dit samen met een verschuiving van de bruinvispopulatie van de Noordelijke Noordzee naar de zuidelijke Noordzee. De bruinvissen maken deel uit van een populatie in de Noordzee die wordt geschat op 350.000 dieren (SCANS 2016). Voor meer informatie zie ons bruinvisrapport pag. 23. De aantallen bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee worden geschat op 21.000 tot 77.000 duizend 2019.

We moeten echter oppassen met het interpreteren van deze cijfers. Er zijn namelijk geen aanleidingen om te denken dat de totale populatie in de gehele Noordzee ook is gegroeid. Het gaat om een verplaatsing zuidwaarts. De vraag die je daarbij kunt stellen is waarom komen de bruinvissen steeds meer zuidwaarts? Dat heeft vast met voedselaanbod en de mogelijkheden om daar gebruik van te maken. Een bruinvis is namelijk een dier met een heel hoog metabolisme en is eigenlijk continue op zoek naar prooivissen. Wordt deze verplaatsing dan ook veroorzaakt door verstoringen in wateren ten noorden van ons stuk Noordzee? Want onze eigen Noordzee is nu zeker geen paradijs voor de bruinvis. Er zijn vele menselijke invloeden zoals scheepvaart en vervuiling. Bovendien zijn de huidige visstanden nog maar een fractie van de historische visstanden in de Noordzee. Voor de toekomst voorzien we verdere groei van de verstoringen en veranderingen. Denk hierbij aan de snelle aanleg van de vele windparken op de Noordzee en de opwarming van het zeewater.

Bruinvis (Foto F. Zanderink)

Sinds 3 november 2020 staat de bruinvis niet meer op de Rode Lijst van zoogdieren. Dat is ook een nuance waard. Hoewel het getalsmatig goed gaat met de bruinvis in ons deel van de Noordzee, is het belangrijk te kijken naar de gehele populatie en haar bedreigingen in internationale context.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...