24
feb
2022

Stichting Rugvin bestaat 15 jaar! (1)

Op 26 februari 2007 dook Stichting Rugvin op uit de golven! Na twee jaar succesvol varen op de Noordzee werd 15 jaar geleden de stap gezet een stichting te worden! We blikken vandaag, met een lach op ons gezicht, even terug. Morgen staan we stil bij wat we de afgelopen jaren gedaan hebben en op onze verjaardag, aanstaande zaterdag, kijken we samen met jou vooruit! 

Op Zodiac tijdens verblijf bij CRRU (2002)
Geschiedenis 

Geïnspireerd en enthousiast keerde Frank Zanderink in 2002 terug van enkele weken meedraaien in het team van de Cetacean Research & Rescue Unit in Schotland. Enige tijd later raakte hij in contact met de latere medeoprichters en bestuursleden Nynke Osinga en Ruben Huele van de Universiteit van Leiden. Hier ontstond met een enthousiaste Nynke, Bas, Ruben en Frank het idee om de Stena Line te vragen of we mee mochten varen vanaf de veerboten op de route Hoek van Holland-Harwich. 

Stena Hollandica
Stena Hollandica op weg naar Harwich.
Nynke op de brug van de Britannica
Project Rugvin 

De Stena Line reageerde zeer positief en vanaf januari 2005 startten we vanaf de brug van de veerboten Hollandica en Britannica met het monitoren van walvisachtigen. Vanaf die plek hebben we in al die jaren duizenden bruinvissen gezien, tientallen witsnuitdolfijnen, orka’s, een bultrug en enkele andere dolfijnsoorten. De data van al deze waarnemingen zijn aangeleverd aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Een van de andere eerste fijne samenwerkingen die we ontwikkelden, was die met Stichting De Noordzee (SDN). Dit leidde tot het onafhankelijk project Rugvin. Het project omvatte naast de monitoring vanaf de veerboten ook onderzoekstochten op de Noordzee vanuit de haven van Scheveningen.  

Een derde, nog steeds zeer dierbare samenwerking vanaf onze begintijd, is die met ORCA, een walvisonderzoeks- en educatieorganisatie in Engeland. Samen met hen en andere walvisorganisaties hebben we afspraken gemaakt over hoe we vanaf veerboten Europawijd walvisachtigen kunnen monitoren. En dat doen we nog steeds!

Onze drive vinden we door het uitvoeren van eigen walvisonderzoek en hierover te communiceren. Niet alleen  om zelf meer kennis te verkrijgen, maar door ook anderen enthousiast te maken over het leven en het belang van alle walvisachtigen. “To enjoy and protect! “

Bruinvis in Oosterschelde (Ernst Schrijver)
Drie van de negen boten tijdens een van de eerste bruinvistellingen op de Oosterschelde
Stichting Rugvin

Al snel werd duidelijk dat we meer wilden en konden onderzoeken en monitoren doen. Er was namelijk bij het grote publiek weinig bekend over de walvissen, doflijnen en bruinvissen in de Nederlandse wateren. Daar wilden we graag onze schouders onder zetten. Zodoende richtten we op 26 februari 2007 onze vrijwilligersorganisatie Stichting Rugvin op.

Later ontvingen wij berichten dat er ook bruinvissen in de Oosterschelde leefden en we besloten om samen met de andere vrijwilligers hier een verkenningstocht te maken. Dit leidde weer tot diverse nieuwe onderzoeks- en communicatieactiviteiten. Nog steeds zijn we actief met onder andere de bruinvistellingen, Studio Bruinvis en het Foto ID programma. Deze projecten lichten we morgen verder toe in deel 2 van Stichting Rugvin 15 jaar! 

De Dickson waarmee we in 2005-2006 vanuit Scheveningen de Noordzee opgingen.
Paringspoging van bruinvissen (F. Zanderink)
Bruinvis duikt onverwacht naast het Zeevarken op (M. Kaldenberg)
De eerste grote walvis, een bultrug, die door Rugvin gespot werd! (Marsdiep, 2007, F. Zandeirnk)

In de afgelopen jaren ontvingen we veel steun en een fijne samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, Stena Line, Nationaal Park Oosterschelde, Vereniging Natuurmonumenten, Gemeente Schouwen Duiveland, Stichting De Noordzee, SOS dolfijn, Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit, GlobeGuards, Kledingmerk Joe Merino, webdesigners NOMAXX,  All for Nature Travel, het geluid van Zeeland, Waterproof, Michel van Jato Cleanroom supplies, Clive Menhennet, Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Wageningen Marine Research, National Geographic, Business Open Heelsum, Veterinaire Faculteit Utrecht, Reddingsteam zeedieren, Reefz, de Nieuwe Maen, de Stoere Eenvoud, Sensing Clues, Peter Koppenaal en Willem van het Anker en vele anderen. En niet te vergeten al onze vrijwilligers, studenten, schippers en donateurs! 

HEEL VEEL DANK! 

And a “BIG THANKS” as well to our friends and colleagues abroad. Lucy and others from ORCA, Rachel from MarineLIfe, Kevin from CRRU, Ed and WDC, Candéla and Fernando from Turmares, Jörn from FIRMM, IWC, Steve from GRID Arendal, Sue Fisher, Heidi Pearson, Joe Roman, and Ralph Chami. And not to forget all the Whale watching and research companies on the South African coast with whom we cherish our warm relations! 

THANK YOU SO MUCH!

Beste walvisliefhebber, zelf kijken we met veel plezier terug op onze activiteiten en resultaten. Jij toch ook? Wij willen de komende jaren graag met ons pionierende werk doorgaan! Wil je ons daar financieel bij helpen?  

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...