06
aug
2013

Record bruinvissen in zomerse Noordzee!

 

Normaliter als de observers van St. Rugvin in de zomermaanden met de Stena meegaan voor de maandelijkse monitoringstrip zijn de verwachtingen niet  erg hoog qua de te verwachte aantallen dieren die ze gaan zien. Maar dit jaar lijkt garant te staan voor afwijkingen van het gebruikelijke. De maanden juli en augustus lieten tot vorig jaar nooit veel meer bruinvissen of andere walvisachtigen zien dan hooguit een handvol en zelfs regelmatig geen enkel dier. Maar vorig jaar waren er al uitschieters van 14 en 29 dieren (een voorbode?). Dit jaar telden we in juli al 41 bruinvissen en nu op 6 en 8 augustus maar liefst 50 bruinvissen; een waar zomers record!! Het lijkt wel of de bruinvissen niet of nauwelijks hun  jaarlijkse trek naar het noorden hebben gemaakt. Wellicht dat het lange koude voorjaar hier mee te maken heeft.

De “scores” van deze zomer zorgen er bovendien voor dat we nog nooit zoveel bruinvissen hebben waargenomen als dit jaar (m.u.v. 2010 toen er tijdens één trip al meer dan 300 bruinvissen werden waargenomen. Dit jaar zitten we nu met 283 waarnemingen al boven het totale aantal van 2012 (280 ex.). En tijdens de trip werden maar liefst 3 kalfjes gespot en één dode bruinvis. Naast de vele bruinvissen waren er ook waarnemingen  van grijze zeehonden en een blauwe reiger die letterlijk midden op zee ons voorbij vloog.

Hieronder de blog van deze trip:

Grijze zeehond vanaf de Hollandica

6 en 8 augustus 2013

Een doordeweekse trip wordt niet vaak gemaakt. De reden daartoe was dat de observers van deze trip, Ernst en Frank, naar het overleg van de Atlantic Research Coalition (ARC) gingen in Londen op de tussengelegen dag. Hier is gesproken over de professionalisering van alle veerboot onderzoeksgroepen rond de Britse eilanden incl, Rugvin. Het ziet en naar uit dat deze coalitie van 9 groepen in het najaar hulp krijgen van twee professionele krachten. Wat deze nieuwe opzet gaat beteken wordt in een vervolg verteld.

Enfin op de eerste dag vertrokken Ernst en ik met een goed gevoel uit de haven van Hoek van Holland. Alleen al vanwege het feit dat op de vorige trip 41 bruinvissen had opgeleverd en dat de Noordzee erg rustig was. Het duurde echter toch nog een poos voordat we de eerste bruinvissen zagen, nadat Ernst een voor Rugvin eerste dode bruinvis op de Noordzee registreerde.

Dode bruinvis vanaf Hollandica

In totaal zagen we die dag 28 bruinvissen, waarvan tot tweemaal toe een groepje van drie, twee volwassenen en een kalfje.De woensdag brachten we door in Londen en dat kwam qua weer goed uit. Een bewolkte regenachtige dag misten we op die manier, zodat de donderdag met de Britannica weer goed was.

Deze dag had nog eens 22 dieren voor ons in petto, zodat het totaal op 50 dieren kwam. Voor een dag in augustus was dit heel veel. Enkele jaren geleden stond augustus nog bijna garant voor geen enkel dier. “Zijn de dieren überhaupt wel vertrokken naar het Noorden”, vroegen we ons af.

De tochten hadden nog meer voor ons in petto, zo’n 20 km uit de kust een scholekster. Die zie je toch echt niet vaak boven zee! Maar er zijn vogels die het nog bonter maken zoals de blauwe reiger die ons letterlijk midden op zee voorbij vloog. Stomverbaasd wreef ik mijn ogen uit.

Kortom een prachtige goed tocht met een verrassende uitkomst. 50 bruinvissen in augustus.

Frank

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...