23
sep
2013

Klein aantal bruinvissen waargenomen tijdens telling!!

Jagende bruivnis met wachtende meeuw (foto Sabine Bos)

Het aantal bruinvissen dat zondag 22 september is waargenomen tijdens de jaarlijkse bruinvistelling van Stichting Rugvin was aan de lage kant. In totaal werden tijdens de scan 18 dieren geteld. Dit lage aantal is vooral te verklaren door de toch tegenvallende weersomstandigheden. Vorig jaar werden tijdens de scan onder betere weersomstandigheden nog 42 dieren geteld. Het grootste getelde aantal komt uit 2011 toen er maar liefst 61 dieren zijn geteld.

Een stevige bries weerhield met name de boten midden op de Oosterschelde van mogelijk meer waarnemingen, de golfhoogte was toch groter dan we vooraf gedacht hadden. Maar ook werd tijdens de scan zelf, nog een dode bruinvis waargenomen. Onderzoek naar de doodsoorzaken van de bruinvis in de Oosterschelde van het afgelopen voorjaar gaf aan dat verhongering en vermagering belangrijke oorzaken zijn.

Wel werden tijdens de scan nog 2 kalfjes waargenomen. Dat zou er op kunnen wijzen dat de dieren zich nog steeds voortplanten in de Oosterschelde. Ook nu werden de meeste dieren weer gespot op de de zogenaamde hotspots van Zierikzee, Burghsluis, nabij de Oesterput, Kats en Wemeldinge.De Guantanamera tijdesn de scan voor de kust van Tholen

De scan werd mogelijk gemaakt door de tientallen vrijwilligers van Stichting Rugvin, de 8 schippers van de vloot, Venturi sailing en door een financiële bijdrage van het Wereld Natuur Fonds. Ook werd de Rugvinploeg bijgestaan door een viertal WNF LIFE Guards.

De reddingsbrigade hielp met inzet van hun zodiac de “Lieven Hendrik” fotografen en filmers met het maken van mooie beelden.

Rugvin wil met name graag alle schippers van de Sloep ONJ, de Guantanamera, de Tiny Tim, de Wyntwirre, de Philina, de Makaira, de Dickson en de Peelander van harte bedanken voor hun inzet en hun tijd!!

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...