24
mrt
2024

Groot aantal bruinvissen vanaf Stena Line veerboten op Noordzee

Het heeft even geduurd, met name vanwege de voortdurende harde wind, maar het is is er deze maand gelukkig weer van gekomen. Een monitoring op de Noordzee vanaf de Stena Line veerboten tussen Hoek van Holland en Harwich. En met een mooi resultaat aan waarnemingen. 

Moeder bruinvis met kalf op Noordzee (E. Schrijver)
Stena Line Hollandica in Nieuwe waterweg

Flinke verschillen in aantal waarnemingen 

Op dinsdag 19 maart vertrokken Linde en Frank voor hun tweedaagse monitoringstrip vanuit Hoek van Holland naar Harwich. Op de Stena Britannica werd er ondanks het redelijke weer en geringe hoogte van de golven, (Sea state 3 gemiddeld), maar één bruinis waargenomen. 

Op de terug vanuit Harwich met de Stena Hollandica, waren de omstandigheden iets beter (Sea state 1-2), maar het aantal waarnemingen fors hoger. Er werden in zo’n 19 waarnemingen maar liefst 51 bruinvissen waargenomen. En waarschijnlijk was er ook een waarneming van een kalfje bij, maar gezien de korte waarneming is dit niet zeker. In totaal over twee dagen 52 bruinvissen. 

Vanwege de weinige wind was er veel zwavel op zee te zien, misschien van de vulkaan op IJsland?

Andere waarnemingen  

Met een gemiddeld aantal bruinvissen van 1,7-1,8 per waarnemingen tijdens één tocht in voorafgaande jaren, was het aantal bruinvissen op deze tocht per waarneming flink groter, Namelijk 2,5 dier per waarneming.

Qua vogels en zeehonden was het ook op de terugweg een stuk talrijker. Op de heenweg zagen we één zeehond en op de terugweg maar liefst zes. Qua vogels idem dito, vooral op de terugweg veel zeekoeten, jan-van-genten en drieteenmeeuwen. 

Lees ook de blog van deze tocht hier.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...