18
mei
2014

Gouden bruinvismomenten op de Oosterschelde

Even de boot inspecteren.

Afgelopen weekend (16-18 mei 2014) heeft “Rugvinner” Ernst gouden momenten beleefd op de Oosterschelde. Tijdens het hele mooie en rustige weer is hij er in geslaagd prachtige plaatjes te maken van de hier zwemmende bruinvissen. Hij heeft nog geen kalfjes waargenomen, maar schatte toch zeker wel 20 – 25 verschillende bruinvissen te hebben gezien. Dat is een goed teken voor de op handen zijnde bruinvistelling die momenteel gepland staat op 14 of 15 juni

 

16 tot 18 mei 2014 Gouden momenten

Je zou je er in kunnen scheren

Het afgelopen weekend had in het teken moeten staan van een fijne blend van zeilen, vissen en bruinvissenspotten op de Oosterschelde. Samen met een vriend maakte ik een tocht van Bruinisse naar Colijnsplaat. Vanaf daar verder door in de richting van de kering, om daarvandaan om de Roggeplaat heen te varen en te stoppen in Burgsluis. Dit voordat we via Zierikzee weer terug zouden keren naar de thuishaven. Het rustige weer zorgde voor minder zeilplezier dan waar we op hadden gehoopt. Gelukkig waren het gouden momenten voor het beleven van bruinvissen.
Gedurende het weekend lag de Oosterschelde er in de ochtenduren bij als een spiegel. Het alternatief voor zeilen was dus snel verzonnen. Het doel was om tussen het vissen door op zoek te gaan naar de Oosterschelde bruinvis. Verschillende hotspots zouden bezocht worden: Colijnsplaat, de Oesterput, Zierikzee en natuurlijk ook de vaargeul nabij Burghsluis. De missie was ook om op zoek te gaan naar de eerste kalveren van dit jaar, die rond dit moment ter wereld zouden moeten gaan komen.

Logging: een gedrag wat vaak voorkomt bij kalm weer.

Het duurde niet lang voordat de eerste bruinvissen werden gevonden bij de Zuidbout, een strekdam net onder Ouwerkerk. Op exact dezelfde plek waar we twee jaar geleden een mooie ontmoeting hadden met een aantal bruinvissen, waren de bruinvissen ditmaal weer aanwezig. Driftig foeragerend en aasvis opdrijvend benaderde één van de twee dieren een aantal keren de boot en liet zich mooi onder water zien. Tussen het jagen door werd er ook af en toe “gelogd”, dit is het roerloos liggen aan het wateroppervlak, waarin de bruinvis lijkt te zonnen/rusten.

 

Geen waarnemingen meer, maar interactie.

Tot aan Colijnsplaat werden er geen bruinvissen gezien. Ook het gebied voor de haveningang van Colijnsplaat liet het voor een hotspot afweten. Onderweg richting de Roompot werden er wel een aantal dieren op grote afstand gespot. We mogen hopen dat de omstandigheden tijdens de bruinvisscan dit jaar even goed zijn. De bruinvissen waren goed zichtbaar op het vlakke water. Zelfs vanaf ons redelijk lage dek konden we dieren met het blote oog op zo’n 250 meter afstand ontdekken. In totaal werden er tijdens het varen naar de Roompot een zestal dieren gespot.
Op weg naar Burghsluis de volgende dag was er genoeg wind om te zeilen. Met een wind van nu toch wel Bft. 2-3, werden er toch nog een aantal bruinvissen in de vaargeul boven de Roggeplaat gezien. Ook tussen Burghsluis en de Deltawerken was het bingo.

 

Ook naast de boot veel bekijks

De laatste dag werden we getrakteerd op schitterend warm weer en een totale windstilte. Op weg naar huis onderschepten we vlak voorbij de Plompetoren een drietal bruinvissen die rustig met het tij mee onderweg waren naar Burghsluis. De dieren oogden zo relaxed dat we het roer omgooiden en rustig op ze af stevenden. Omdat we de dieren niet wilden verstoren voeren we op de laagst mogelijke snelheid parallel naast ze op.

 

 

 

Fanatiek voor de boeg (foto: Vincent Kalfsbeek).

Dit leek de bruinvissen niet te hinderen. In tegendeel zelfs. De bruinvissen begonnen zo nu en dan rond de boot te loggen. Soms tot op een meter of tien. Na kwartiertje begon één van de dieren de boot te verkennen. Steeds maar weer schoot hij onder water langs en keek ons waarschijnlijk met even veel bewondering aan als wij hem. Ook werd door één van de dieren de boeg opgezocht, waar deze met tussenpozen voor begon te zwemmen en zelfs te “porpoisen”.

 

Zo nu en dan weken de dieren uit om wat vis op te jagen. Maar iedere keer wanneer we ze een lift aanboden, gingen ze hier gretig op in. In totaal hebben we ongeveer drie kwartier bruinvissen rond, onder of voor de boot gehad. Een beleving die ik nog nooit op deze schaal, of in deze omstandigheden heb meegemaakt.

 

 

Rond de boot op vis jagend, of gewoon dollen?

In totaal schatten we tijdens dit zeilweekeind twintig tot vijfentwintig verschillende bruinvissen te hebben geteld, die vaak op dezelfde plekken, tijdens dezelfde stadia van het getij werden gezien. Met name nabij de stormvloedkering, de vaargeul boven de Roggeplaat, het diepe water tussen de Roompot en Colijnsplaat en de Zuidbout. We hebben nog geen kalveren kunnen ontdekken. Hopelijk zullen die snel volgen op de aankomende bruinvisscan!

 

Dik en gezond of toch hoogzwanger?

 

 

Geschreven door: Ernst Schrijver
Foto’s: Ernst Schrijver 

 

U doneert aan: Stichting Rugvin

Hoeveel zou u willen bijdragen?
€10 €20 €30
Wilt u een regelmatige donatie doen? Ik wil graag bijdragen
Hoe vaak wilt u deze donatie herhalen? (inclusief deze betaling)
Naam*
Achternaam*
Email *
Telefoon
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Loading...