21
mrt
2016

Flink aantal bruinvissen bij overtocht!

In het afgelopen weekend (19-20 maart) hebben de observers van Rugvin op de veerboten van de Stena Line, naar Harwich en terug, in totaal 28 bruinvissen gespot. Op de heenweg werden 16 bruinvissen waargenomen en op de terugweg 12, waarvan ook een groep van 6. Dat laatste gebeurt niet vaak! De gemiddelde groepsgrootte is 1,8 dieren per waarneming. Het totaal aantal bruinvissen in 2016 komt hiermee op 67.

 

Hieronder de blog van deze trip:

19 en 20 maart

Binnenvaren bij Harwich

Zaterdagmiddag 19 maart pakten Ilse en ik de middagboot naar Harwich voor de monitoring trip van de maand maart. Met dank aan Ilse haar zorgvuldige voorbereiding, stonden we tien minuten nadat we ons hadden gemeld in de ontvangsthal al op de brug. Het was mooi windstil in Hoek van Holland, net wat je nodig hebt voor twee dagen turen over zee.

Er zijn maar weinig Rugvin trips waarbij in de haven niet iets wordt ontdekt, voor ons was een gewone zeehond de bonus. Nog in de monding van de Nieuwe Waterweg en met een half oog in het papierwerk schoot de eerste bruinvis voor de boeg weg (net als je klaar zit om te observeren moet je volgens protocol de halve boordapparatuur over pennen). Met maar één andere waarneming na een uur varen, waren de eerste drie uren op zeezoogdieren gebied wat mager. Ondanks de zwakke wind waren de condities buitengaats niet meer dan redelijk. Windfinder had niet gelogen over de golfhoogte, maar de weliswaar lage golfjes klotsten toch behoorlijk door het zoekveld.

De eerste kilometers voor de kust van Nederland zijn altijd de beste voor Zwarte Zee-eenden. Beide overtochten zagen we hier inderdaad een kleine groep naar noord vliegende vogels. Het blijft altijd weer leuk om te zien hoever de meer kustgebonden meeuwen zich de zee op wagen en waar de eerste pelagische soorten zich beginnen te laten zien. Typerend voor de wintermaanden waren er vooral in het Nederlandse deel van de Noordzee best wat zeekoeten en alken te bewonderen in kleine, soms gemengde groepen (totaal op deze dag 20+ per soort), sommige dieren al ver in het zomerkleed. Jan-van-genten ontbreken nooit op de Noordzee en 55 dieren betekende een mooi aantal voor de heenreis. Van de drieteenmeeuw zagen we 40+ vogels. Van de noordse stormvogel, een terechte favoriet van veel Noordzee-liefhebbers, kwamen we 10 vogels tegen.

Drie uur voor aankomst werd het zeeoppervlak behoorlijk vlak en was het daglicht nog verrassend goed. Nu zou het leuk worden. Binnen twee uur zouden we nog 16(!) Bruinvissen zien. Dit deel was onder deze omstandigheden zo productief dat ook de bemanning er voor was gaan zitten en verschillende dieren aanwees, mooie momenten. De door collega’s observers op deze Blog gemelde trek van roodkeelduikers langs de Engelse kust was nog steeds gaande met vele groepjes noord vliegende vogels.

Na een leuke avond in Harwich maakten we ons al vroeg op voor de terugreis. We waren die vorige avond in de pubs een opvallend en opgewekt duo geweest, tussen de verschillende Nederlandse truckers die weken achter elkaar op de parkeerplaatsen in Harwich slapen: “Wat doen jullie hier?’, ‘Bruinvissen tellen!’,‘???’.

Ingang Stour

Een flinke grijze zeehond liet zich zien in de monding van de Stour. Terug op zee waren de fijne condities van de middag ervoor verdwenen. De bewolking was dik vandaag, grauw weer betekent geen contrast tussen het water en de Bruinvissen, dit zou dan ook geen makkelijke dag worden op het bruinvissen front. Pas om 12:45 Nederlandse tijd hadden we de eerste vlugge waarneming. Binnen een uur volgden nog twee korte waarnemingen. Een uur voor binnenkomst zagen we vervolgens eerst eenmaal 1 bruinvis snel gevolgd door een groep van zeker 6 bruinvissen. Voor de monding van Nieuwe Waterweg spotte Ilse nog een laatste dier waarmee de totaal score voor het weekend op een mooie 28 bruinvissen kwam. Zeevogels zagen we deze terugweg in dezelfde verhoudingen als op heenweg. Wel zagen we deze zondag twee keer zoveel noordse stormvogels (20), wat best door de hardere wind zou kunnen komen. Zonder twijfel een geslaagde maart trip!

Groet, Maurice Tijm

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...