08
dec
2023

Drie studenten onlangs afgezwaaid bij Stichting Rugvin

In het najaar van 2023 hebben drie studentes bij Stichting Rugvin hun onderzoeken en activiteiten afgerond. Hieronder volgen de beschrijvingen van hun activiteiten. En op deze studentenpagina vind je hun onderzoeksverslagen en rapporten. 

Maxime aan het werk in Kamperland
Maxime is er helemaal klaar voor.

Maxime Weber

In Maart 2023 ben ik als stagiair onderdeel van Stichting Rugvin geworden tijdens mijn Master traject gespecialiseerd in mariene ecologie aan de WUR. In het lab van Zeeschelp in Kamperland zette ik het onderzoek van Selina van Burken voort naar de effecten van bruinvispoep op fytoplankton groei in het kader van walvissen als ecosysteem engineers. Dit keer werd de groei van het fytoplankton in Noordzee water vergeleken met de al bestudeerde groei in Oosterschelde water door Selina. Bovendien werd ook de biomassa bepaald van de algen als aanvulling op de cel dichtheid metingen. Ik ga graag mee met de walvis cursussen van Stichting Rugvin aan boort de Stoere Eenvoud om groepen kennis te laten maken met de bruinvissen in de Oosterschelde! Tijdens mijn stage heb ik ook het congres van de ECS (European cetacean society) kunnen bijwonen in Spanje, waar ik veel heb geleerd over de ontwikkelingen van wetenschappelijk onderzoek naar walvisachtigen. Na mijn stage ben ik als vrijwilliger blijven plakken bij Rugvin en help ik met het schrijven van een manuscript om de resultaten van het bruinvispoep onderzoek te publiceren. Met veel plezier start ik binnenkort een nieuw hoofdstuk bij Stichting Rugvin als bestuurslid! 

Gina aan boord van de Stoere Eenvoud
Gina tijdens expeditie Next in Middelburg.

Gina Hazebroek

Tijdens mijn stage van Stichting Rugvin heb ik veel gedaan en geleerd. Ik had meerdere opdrachten gekregen. Eén van de opdrachten was een gedragsonderzoek naar bruinvissen in de Oosterschelde. Hier werd gekeken naar de verstoring van boten en hoe de bruinvissen hierop reageerden, hiervoor heb ik een onderzoeksrapport geschreven. Daarnaast heb ik een educatief product voor de Stena Line Hollandica ontworpen. Hierbij kunnen kinderen van ca. 4-7 jaar tijdens de vaart van Hoek van Holland naar Harwich leren over Whallie de Poo, bruinvissen en andere soorten in de Noordzee. Tevens heb ik een literatuuronderzoek gedaan naar de aanwezigheid en aanvaringen van walvisachtigen in de Nederlandse Noordzee samen met stagiaire Noortje Hoogland.

Andere activteiten

Naast deze opdrachten heb ik geholpen bij verschillende activiteiten, zoals Expeditie Next waarbij we kinderen met de walvispoep seamulatie alles uitlegde over het belang van de walvis voor het klimaat en ik ben mee geweest op de Stena Line naar Engeland voor de bruinvis survey. Tijdens de heen en terugreis hebben we erg veel bruinvissen en zeevogels gezien, waar ik ook een blog over heb geschreven. Ik ben erg dankbaar dat ik bij Stichting Rugvin stage mocht lopen en ben enthousiast om als vrijwilliger door te gaan. 

 

Noortje tijdens Expeditie Next in Middelburg

Noortje Hoogland 

“Tijdens mijn stage bij Stichting Rugvin heb ik onderzoek mogen doen naar de ademhaling van bruinvissen bij verschillende gedragingen. Denk hierbij aan oppervlakte jagen, diepte jagen en verplaatsing. Ik heb dit onderzocht door video opnames te maken van de bruinvissen bij Havenhoofd Zierikzee. Helaas gooide het weer een beetje roet in het eten. Door de harde wind en de hoge golven kon ik niet genoeg data verzamelen om een goede conclusie te trekken. In plaats van een onderzoeksrapport heb ik dan ook een adviesrapport gemaakt voor de student na mij, hopelijk heeft deze student meer geluk met het weer. Waar ik wel veel geluk mee had was dat op één van de laatste dagen er een klein kalfje zwom met de moeder. Dit was zo bijzonder om te zien! Het was net een klein broodje vergeleken met de moeder.

Naast het onderzoek heb ik ook een educatieve fietsroute ontwikkeld bij de Oosterschelde. Deze neemt je mee langs de hotspots van bruinvissen, zeehonden en zeevogels en vertelt bij elke plek wat over de dieren die daar te vinden zijn. Op deze manier hopen we meer bewustzijn te creëren voor onze kleine Nederlandse walvis.”

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...