12
feb
2022

Darwindag: Ook de dolfijnen gaven Darwin de inspiratie voor zijn evolutietheorie.

Vandaag 12 februari is het Wereld Darwin dag, de geboortedag van Charles Darwin (1809-1882). Hij staat natuurlijk bekend als de grondlegger van de evolutietheorie. Wist je dat dolfijnen hem op zijn reizen hierbij hebben geïnspireerd?

Langsnuit gewone dolfijnen (Dephinus capensis) tijdens de "Sardine Run" (F. Zanderink)
Gewone dolfijnen zijn vaak van de partij vanaf de veerboot. (E. Schrijver)
Gewone dolfijnen (E. Schrijver)

Darwin vertrok met het schip de HMS Beagle, op 27 december 1831 vanuit Plymouth (VK) voor een oorspronkelijk twee jaar durende expeditie rond de wereld. Uiteindelijk zou de Beagle met Darwin pas terugkeren op 2 oktober 1836, bijna 5 jaar later! Darwin bracht het grootste deel van deze tijd door met het verkennen van het continent Zuid-Amerika (drie jaar en drie maanden op het land en 18 maanden op zee). Darwin kreeg zijn eerste gedachten ten aanzien zijn evolutietheorie, toen hij vanaf de kust van Zuid-Amerika richting Kaap Hoorn voer en daar heel veel soorten dolfijnen zag, die op het eerste oog toch veel op elkaar leken. Denk hierbij aan de gewone dolfijn (Delphinus delphis), de langsnuit gewone dolfijn (Delphinus capensis), de Snaveldoflijn (Steno bredanensis) en de tuimelaar (Tursiops truncatus). 

Een van de dolfijnsoorten die hij tegenkwam vernoemde hij naar de Kapitein, William Fitzroy. Later kreeg deze soort een nieuwe naam, de donkergestreepte dolfijn of Dusky dolphin (Lagenorhynchus obscurus). 

Over de narwal (Monodon monoceros) schreef Darwin dat de slagtanden van de mannelijk narwal geen betekenis hebben voor het overleven, het zijn geen wapens of hulpmiddelen, maar ze zijn er ten bate van de seksuele selectie (hoe groter, hoe gezonder).  

Donkergestreepte dofijn / Dusky dolphin
Mannelijke narwallen (Foto: Fuzzy facts)

Darwin was oorspronkelijk een geoloog die zich verdiepte in het ontstaan van de aarde. In de Atacama woestijn van Chili verzamelde hij fossielen van uitgestorven diersoorten, zag hij versteende bomen, eeuwenoude vulkaankraters en raakte hij ervan overtuigd dat de aarde veel ouder was dan men toentertijd altijd dacht. Zijn tijd op de Galápagos eilanden en het zien van de op ieder eiland verschillende vinkensoorten zette hem verder aan het denken. In 1844 schreef hij al diverse artikelen over zijn evolutietheorie. Maar pas in 1859 kwam zijn boek ‘The origin of species, by means of natural selection’  uit. 

Charles Darwin (1809-1882)
Gestreepte dolfijn Middellandse zee (Stenella coeruleoalba) (FZGD 1)
Gestreepte dolfijn Italië) (ESGesDII)

Om het belang van walvisachtigen, als soorten maar ook als ingenieurs voor het klimaat en de biodiversiteit verder onder de aandacht te brengen en ze nog meer te beschermen, heeft Rugvin jouw hulp nodig! Met jouw donatie kunnen wij de benodigde acties financieren. Wil jij ons helpen? Klik dan op de knop om een donatie te doen.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...