23
jul
2021

Bruinvis moeder en kalf wederom op de foto!

Woensdag 21 juli jl ging het Foto ID team van Stichting Rugvin op pad om te kijken of we het onlangs waargenomen bruinvis moeder-kalf paar konden ontdekken op de Oosterschelde. 

In de ochtend vertrokken Tamara, Renate en Frank vanuit Kats richting Zierikzee.

Het weer was goed, Bft 1, soms 2. Een brandende zon en een goed gemutste bemanning. Het was al weer best druk met (zeil) boten op het water. 

Bij Studio Bruinvis kwamen we de eerste twee bruinvissen tegen. Toen deze vertrokken waren besloten we na de hydrofoon van Studio Bruinvis van zeewier te hebben ontdaan richting Burghsluis te varen. In het water rond de haven zou iedere dag zo’n beetje het kalf zijn waargenomen. 

Voordat we bij Burghsluis aankwamen, troffen we een bruinvis aan bij Schelphoek. Na een aantal foto’s trokken we verder. 

 

Moeder bruinvis even zonder haar kalf voor de Plompe Toren van Koudekerke (foto: T. de Haan)

Al van verre zagen we twee dieren midden tussen de Roggeplaat en Plompe Toren zwemmen, het ene dier duidelijk kleiner dan het andere. 

Prachtig om te zien hoe de moeder geregeld van haar kalf wegzwom om te jagen op vis en even later weer terug kwam. Het kalf bleef dan even alleen achter. Nieuwgierig kwam ze zelfs een paar keer naar de boot toe gezwommen. 

Het bruinviskalf jaagt zelf nog niet op vis, maar drinkt de eerste maanden uitsluitend melk bij haar moeder. Het viel op als ze samen een stuk verder zwommen dan bleven ze gezamenlijk, dus het kalf ook al, toch al vrij lang onder. 

Bruinvismoeder met kalf nabij Plompe Toren (Foto: T. de Haan)

De vraag voor het Foto ID team was: welk volwassen bruinvis zien we nu hier? We hebben al in ons bestand gekeken, maar hebben de moeder nog niet gevonden. Zou het een nog niet eerder gefotografeerd dier zijn?  

We zullen er binnenkort nog eens goed voor gaan zitten. 

Moeder bruinvis met duidelijke pigmentvlekken (Foto: R Olie)
Het team met drie Zeevarkens
Moeder bruinvis (Foto: R. Olie)
Bruinvismoeder met kalf nabij Plompe Toren (Foto: R. Olie)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...