Directie en Bestuur

Na eerst twee jaar lang als zelfstandig project van Stichting De Noordzee geopereerd te hebben is in februari 2007 Stichting Rugvin opgericht (zie geschiedenis). De stichting is opgericht door Nynke Osinga (toenmalig studente nu gepromoveerd), Frank Zanderink (ARK Natuurontwikkeling) en Ruben Huele (Centrum voor Milieustudies Leiden). In 2011 besloot Ruben zijn werkzaamheden voor Stichting Rugvin neer te leggen. Frank en Nynke vroegen Bas Beekmans zijn opvolger te worden. Bas nam deze taak op zich en bleef bestuurslid tot november 2013. Hij werd opgevolgd door Ilse.

Per 01 november 2015 is het bestuur versterkt met drie nieuwe leden. Naast het aantreden van Eveliene Jansen-Dinger, Nicolle van Groningen en Ernst Schrijver heeft Ilse een stapje terug gedaan. Per 15 december 2018 heeft Annemieke Podt de taken van Eveliene Jansen-Dinger overgenomen. De bestuursleden stellen zich hieronder aan u voor:

Frank op zoek naar walvissen en dolfijnen in Algoa Bay

Frank Zanderink, Directeur 

Mijn interesse in grote zoogdieren, als belangrijke schakels van onze ecosystemen, gaat terug naar de middelbare school waar ik opgroeide in de begin- en hoogtijdagen van Greenpeace Nederland. Zij voerde in die tijd voor mij een zeer aansprekende manier van actie voor de bescherming van onder andere de walvisachtigen. Als gevolg hiervan sloot ik mij later, als bosbouw- en natuurbeheerstudent in Wageningen, aan bij de lokale Greenpeace kerngroep. Ik werd na enige jaren ook actief als actievoerder, maar vooral als voorlichter (met onderwerpen als walvis- en zeehondenjacht en atoomenergie) en trainer van andere voorlichters. Na wat omzwervingen als student met onderzoeken naar de wolf en de bruine beer in Plitvice en werkzaam te zijn als Conservation officer in het Chikuni wildreservaat voor WWF Zambia, kwam ik via deelname aan een onderzoeksprogramma van het CRRU in Schotland weer bij de zeezoogdieren uit. Na terugkomst in Nederland realiseerde ik mij dat hier, naast de semi-overheidsinstituten, toentertijd geen enkele organisatie de koppeling tussen onderzoek naar walvisachtigen en publieksvoorlichting maakte. Na een goed overleg met het Centrum voor Milieustudies in Leiden werd door Nynke en Bas (toen nog studenten) een haalbaarheidsstudie voor onze latere activiteiten uitgevoerd. Die uitkomst was positief en project Rugvin, later Stichting Rugvin, kwam hiermee in de startblokken. Frank is sinds 01 oktober 2019 directeur geworden bij Rugvin en is gestopt op dezelfde datum als projectleider voor diverse Nederlandse en Europese natuurontwikkelingsprojecten voor ARK Natuurontwikkeling.

Nynke op zee

 

Nynke Osinga, mede-oprichter/secretaris/penningmeester 

In 2005 studeerde ik af als bioloog aan de Universiteit van Leiden. Tijdens mijn studie deed ik onderzoek naar methodes om bruinvissen in de Noordzee te monitoren en ook naar bijvangst van bruinvissen in de visserij. Naast mijn studie startte ik samen met Frank Zanderink, Ruben Huele en Bas Beekmans met het eerste bruinvisonderzoek, dat later vorm kreeg als Stichting Rugvin. Ik werkte tussen 2005 en 2014 als zeezoogdierenonderzoeker op de Zeehondencrèche in Pieterburen. Sinds 2008 was ik ook verbonden aan de Universiteit Leiden, waar ik mijn promotieonderzoek deed. Dit onderzoek richt zich op de biologie van gewone zeehonden en grijze zeehonden en het identificeren van menselijke invloeden op deze populaties. In 2015 heb ik mijn promotieonderzoek afgerond.

 

 

Nicolle van Groningen

Nicolle van Groningen Voorzitter 

‘Hoe kan ik als persoon iets bijdragen aan behoud van deze mooie wereld?’. Op deze vraag is veel van mijn handelen gebaseerd; van vrijwilliger bij natuureducatiecentra, bruinvisopvang Neeltje Jans en Greenpeace tot onderzoeker naar common dolphins in Nieuw Zeeland. Met nog een hoop daartussen en daarna. Ik groeide op aan zee, haalde mijn vaarbewijs, EHBO voor walvisachtigen en m’n Padi. Studeerde in 2000 af op een onderzoek naar ‘Effecten van Whale Watch praktijken op Delphinus delphis’ en verbrede mijn horizon met (studie)reizen waar ik veel inzichten heb gekregen over hoe bij te dragen. En met welk doel. Natuurorganisaties, burgerinitiatieven en duurzaamheid een podium geven is mijn doel als redacteur en mede-oprichter van Wildlife Magazine. Mensen verbinden in deze onderwerpen is mijn streven als Reporter en columnist bij Reefz.nl. Het publiek al op vroege leeftijd bewust maken van het feit dat ieder effect heeft, is mijn drijfveer als Bio/Eco&Wildlife-docent. Mijn adviesbureau Seanic geeft mij de gelegenheid het ‘Waarom’ van MVO zzp’ers en teams marketingwaardig en betekenisvol te maken met als resultaat een groot bereik waar idealisme de kracht is. En Stichting Rugvin is als thuiskomen op mijn basis van dolfijnenonderzoek, natuurbescherming en communicatie; waar cetaceans, de ambassadeurs van zeeën en oceanen, hun natuurlijke rol als draagvlakcreëerder voor de bescherming van zeeleven en diens habitat kunnen uitdragen. Daar geef ik om. Daar geef ik aan.

 

Annemieke Podt op het Zeevarken

Annemieke Podt 

Mijn interesse in zeezoogdieren is van kinds af aan al aanwezig en heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn studiekeuze. Ik heb mijn bachelor biologie aan de Universiteit van Leiden behaald, gevolgd door een master in de richting van gedragsecologie aan de Universiteit van Utrecht waar ik in 2015 afstudeerde. Tijdens mijn studie stonden onderzoekstages en scripties grotendeels in het teken van orka’s.
Nadat ik in 2011 voor het eerst bruinvissen in Nederlandse wateren zag, ben ik vaker op zoek gegaan naar deze kleine walvisachtigen langs de Nederlandse kust. Vooral bij Scheveningen en de Oosterschelde had ik vaak succes. Sinds april 2016 ben ik bij Stichting Rugvin gekomen om mee te helpen met het foto-identificatieproject naar de bruinvissen in de Oosterschelde. Hierbij kan ik mijn passies voor onderzoek, zeezoogdieren en fotografie perfect combineren. Ik ben graag op het water om identificatiefoto’s te maken en vind het leuk de resultaten van ons onderzoek te delen met geïnteresseerden, bijvoorbeeld door het schrijven van artikelen. Per december 2018 ben ik bestuurslid geworden van Stichting Rugvin. Naast Stichting Rugvin houd ik me ook bezig met Orcazine, een website en magazine gewijd aan orka’s.

 

Ernst Schrijver

Ernst Schrijver

Mijn interesse voor walvisachtigen was al redelijk vroeg aanwezig. In mijn vierde levensjaar “verrijkte” ik de gloednieuwe zee blauwe fauteuil van mijn moeder al met tekeningen van potvissen. De avonturen van Jacques Cousteau zorgde in de daaropvolgende jaren voor de nodige voedingsbodem waarin mijn fascinatie kon doorgroeien. Tijdens mijn studie heb ik mezelf gespecialiseerd in het onderzoek naar marine megafauna en ecosystemen. Na mijn afstudeeronderzoek naar bruinvisgedrag in Wales in 2010 ben ik in aanraking gekomen met Stichting Rugvin. Door mijn stages en werk in binnen en buitenland heb veel ervaring verkregen met zeezoogdieren. Sinds 2010 ben ik betrokken bij activiteiten van de stichting. Ik ben één van de vaste observers op de Stena Line en in 2012 heb ik de Oosterschelde scan georganiseerd. Vanaf november 2015 ben ik aangesteld als bestuurslid. Ondanks veel werk met andere populairdere zeezoogdieren, heb ik altijd een zwak gehad voor bruinvissen. Het zijn immers “onze” walvisachtigen. Het is belangrijk dat wij Nederlanders beseffen dat onze kustwateren wel degelijk rijk zijn aan zeeleven en zeezoogdieren en dat deze onze bescherming behoren te genieten. Bewustheid en interesse zijn in mijn optiek de kiem van bescherming en behoud.

 

Het voltallige bestuur bijeen, augustus 2019

 
Naar boven