05
feb
2024
Sinds februari is Sedna de bruinvis toegetreden tot het bestuur van Stichting Rugvin. Als bestuur hebben wij besloten dat wij meer aandacht willen geven aan de mondiale ontwikkeling van de “rechten van de natuur” door in dit geval een stem te geven aan Sedna de bruinvis die voor ons in het bestuur niet alleen haar soortgenoten zal vertegenwoordigen, maar ook de gehele mariene biodiversiteit in zeeën en oceanen.
Waarom Sedna in het bestuur?
Het doel van het aanwijzen van de bruinvis Sedna is letterlijk om de bruinvis, als individu, als soort maar ook als vertegenwoordiger van het mariene leven een stem te geven. Zowel binnen onze eigen stichting, maar ook als signaal naar buiten om je goed te verplaatsen in de rechten die alle dieren wereldwijd simpelweg hebben om te leven in een wereld die ook rekening met hen houdt. Aan de hand van actuele passende vraagstukken zal Sedna geraadpleegd worden.
Als stichting erkennen wij dat dit formeel natuurlijk niet kan en daarom hebben wij een Sandra Ploeg (bestuurslid) aangewezen als voogd van deze bruinvis. Bij interne overleggen maar ook bij externe raadplegingen zal zij namens Sedna en haar soortgenoten spreken.
Wie is Sedna?
Sedna is een bruinvis die echt bestaat en leeft in de Oosterschelde. Het is een realitef jong vrouwelijk dier en in 2023 een kalf heeft gekregen (zie foto). Het dier is meerdere keren gefotografeerd tijdens het Foto ID werk van de stichting en makkelijk te herkennen aan haar pigmentvlekken en littekens. De naam is gekozen vanuit de mythologie van de Inuit in Canada en Groenland.
Sedna de godin
In de mythologie van de Inuit is Sedna de Moeder van de Zee en meesteres der zeezoogdieren. Deze godin is ook onder andere namen bekend, zoals Amakuagsak, Amarquagssaq en Nerrivik of Nuliajuk. Sedna had ook een kind Ungaq (de krijser). Bij niet Inuit is Sedna de gangbare naam. Zij wordt soms voorgesteld als half vrouw, half vis, met de staart van een dolfijn.
Hoe verder met Sedna?
Het bestuur zal vanaf 17- 1 Sandra Ploeg altijd vragen aanwezig te zijn op de bestuursvergaderingen en indien er directe aanleiding om haar te raadplegen over bruinvis aangelegenheden dan zal het bestuur naar haar mening, inbreng vragen.
Dit kunnen lokale (Oosterschelde), nationale of internationale onderwerpen zijn.
Zie ook de website van rechten van de natuur