01
okt
2020

8 bruinvissen tijdens overtocht Noordzee

Tijdens de overtocht met de Stena Line op 29-30 september zijn acht bruinvissen waargenomen.  

Nabij de havens van Harwich en Felixstowe

De weersomstandigheden waren goed genoeg om de oversteek naar Harwich te maken (op dinsdag gemiddeld Bft 3 en op terugweg iets meer wind; wisselend tussen 3 en 5 Bft). Op de heenweg was het al snel raak, drie maal in een kort tijdsbestek werd er telkens een bruinvis waargenomen. Maar daarna bleef de teller, ondanks de geode omstandigheden op zee, toch op drie bruinvissen steken. We waren net voor zonsondergang in de monding van de rivier de Stour bij Harwich aangekomen.

 

Bruinvis Oosterschelde

Bruinvis

Op de weg terug werden er ook nu aan Britse kant geen waarnemingen gedaan, pas over de helft van de tocht en dan met name vlakbij de Nederlandse kust werden er vijf bruinvissen waargenomen. In totaal zijn er nu in 2020 33 bruinvissen waargenomen.

Dit getal is dit jaar vanwege het beperkt kunnen varen vanwege de Corona uitbraak, het slechte weer en het onderhoud van de veerboten sterk vertekend en niet representatief.

 

Grote jager boven de Noordzee

Op de heenweg werden er vooral vogels waargenomen, naast de diverse “gewone meeuwen” veel grote jagers (Stercorarius skua) en ook de Noordse stormvogels (Fulmarus glacialus) en de Jan-van-genten (Morus bassanus) waren er in redelijke aantallen aanwezig. Op de terugweg waren er aanzienlijk minder vogels, wel mpg twee roodkeelduikers (Gavia stellata) en op het laatst twee grote burgemeesters (Larus hyperboreus) en een paar zwartkopmeeuwen (Larus melanocephalus) vlakbij de Nieuwe Waterweg. Hier zagen we ook nog een grijze zeehond en een gewone zeehond.

Vanwege de sterke opleving van het Coronavirus zal dit waarschijnlijk de laatste monitoringstocht tocht van 2020 zijn geweest.

Deze week volgt ook de Blog van deze tocht.

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...