05
nov
2019

22 bruinvissen bij overtocht naar Harwich

Tijdens de tweedaagse tocht met de Stena Line van Hoek van Holland naar Harwich en terug zijn door de waarnemers van Stichting Rugvin 22 bruinvissen waargenomen.

De meeste bruinvissen werden waargenomen in de kuststroken. Met deze 22 bruinvissen beleven we dit jaar weer een kleine opleving van het aantal waargenomen bruinvissen op dit traject. In totaal zijn er in 2019 tot nu toe 156 bruinvissen waargenomen en 5 witsnuitdolfijnen. Voorgaande jaren lagen de gemiddelde aantallen bruinvissen per overtocht hoger dan 40.

Spectaculair was in ieder geval de waarneming van zo’n ca 850 jan-van-genten die midden op zee met een viskotter meevlogen.

Hieronder de blog van deze trip:

5- 6 november 2019

November is vaak een lastige maand om een survey te plannen. We hebben dus gelijk ingezet op de eerste mogelijkheid die er was deze maand. Uiteindelijk geen slechte keuze. Op 5 november zijn Inge Hagens en Daniel Beuker vertrokken uit Hoek van Holland. Na de methode te hebben doorgenomen hebben we plaats genomen op de brug. De voorspellingen waren goed.

Jan-van-gent (Foto D. Beuker)

De dag begon met een rustige zee, soms zelfs een bijna gladde zee. In de tweede minuut van de telling hadden we de eerste bruinvis te pakken. Een volwassen dier dat dicht bij de boot zwom. Niet veel later zwom er nog een bruinvis. Na een uurtje werd er een groep van vier dieren opgepikt. Het betrof drie volwassen bruinvissen met een kalf. In totaal kwamen we deze dag op zeven dieren. Om 17:00 was het te donker om nog te observeren en is naar tevredenheid de telling afgesloten. Qua vogels was er wat er hoorde te zijn op zee: Jan-van-Genten, alken, zeekoeten een noordse stormvogel en een grote jager.

Guy Fawkes masker

Eenmaal in de haven van Harwich werden wij onthaald met vuurwerk. Wikipedia, Guy Fawkes day, leerde mij later dat de Engelsen vieren dat in 1605 een complot van Katholieken het Engelse parlement probeerden op te blazen. Dit is destijds mislukt en om te herdenken dat de koning dit had overleeft steekt men nog steeds vuurwerk af.

Ook de tweede dag waren de omstandigheden goed. Nu hadden we meer tel-uren in het vooruitzicht. In het middendeel van de Noordzee waren er wat meer golven, maar er omheen was het weer erg goed en de wind zwakte af tot 1 Beaufort. Op de terugweg voeren we mee op de Stena Hollandica. In totaal zagen we deze dag 15 bruinvissen waarvan twee kalfjes. De laatste waarneming betrof een foeragerende bruinvis met daarbij een stormmeeuw en twee zeekoeten, die waarschijnlijk uit waren op het zelfde voedsel. Op deze dag kregen we meer vogels te zien.

Vissersboot TH7 met heel veel jan-van-genten (Foto D. Beuker)

Ronduit het meest spectaculaire was het aantal vogels rond een vissersschip halverwege de telling. Het betrof de TH7, een vissersboot welke voor een tocht van vijf dagen offshore was. Waarschijnlijk werd de gevangen vis benedendeks direct schoongemaakt en verder verwerkt. Het overboord laten van het visafval had de aandacht getrokken van Jan van Genten en noordse stormvogels die rondjes om het schip vlogen. Let wel, het gaat hier om 18 noordse stormvogels en ongeveer 850 Jan van Genten! Daar tussen vlogen enkele grote mantelmeeuwen en drieteenmeeuwen welke werden belaagd door een drie-tal grote jagers.

Het was een erg leuke telling. Ik doe dit nu al een aantal jaar en het is iedere keer weer een verrassing welke hoogtepunten (of dieptepunten als mist) de telling gaan domineren.

Erg veel dank aan de crew van Stena-Line. Stichting Rugvin kan kosteloos mee varen en observaties doen van af een prachtige plek op het schip. Zonder deze privileges waren de tellingen niet mogelijk geweest.

Daniël

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...