20
feb
2024
Sommige weten het, sommigen niet en anderen vergeten het. Door de eeuwen heen komt er steeds minder (commerciële) vis voor in de Noordzee. Niet alleen slecht nieuws voor de mens, maar zeker ook voor het mariene ecosysteem en de kwetsbare bruinvis in het bijzonder.
Ook recent weer veel in het nieuws
Afgelopen 16 februari brachten o.m. dagblad Trouw en Omroep Zilt naar buiten dat er nog steeds spiering gevangen wordt in de Waddenzee door garnalenvissers, terwijl dit door de rechter verboden is. Het is echter niet alleen een Nederlands probleem, of een probleem van één enkele vissoort, maar zeker ook een groot internationaal probleem. Zie ook het artikel van de Whale Dolphin Conservation Het gaat al decennia slecht met de Noordzee als het gaat om (commerciele) visstanden, aldus Professor Callum Roberts (Universiteit York, UK).
Shifting baseline
En daarbij helpt het niet als we huidige visstanden en quota vergelijken met de hoeveelheden vis die we in de jaren zeventig vingen, dat was zo’n beetje het dieptepunt. Dit is een goed voorbeeld van de shifting baseline. Als mens vergeten we dat de Noordzee ooit tjokvol zat met vis, of dat nu haring, sprot, wijting of anders is. Met meldingen in het verleden vanuit de media dat het weer goed zou gaan met een bepaalde vissoort, betekende hooguit dat het minder slecht ging.
Niet alleen minder vis, maar ook meer verstoringen
Voor bruinvissen is de sterke afname van de diverse prooivissen (haring, sprot, spiering e.a.) een groot probleem. De dieren zijn bijzonder kwetsbaar voor verhongering en vermagering. Ze moeten blijven eten om warm en fit te blijven. Na drie dagen geen eten kunnen vangen, is het leven van de bruinis meestal voorbij. Iedere duik naar vis kost energie, maar als niet iedere keer een vette vis zoals haring, spiering, sprot of wijting, of anders wordt gevangen dan wordt het steeds moeilijker. Door overbevissing volgt vaak ook afname van de grootte van iedere vis afzonderlijk (C. Roberts). Dus moet ieder dier vaker jagen om genoeg vet voedsel binnen te krijgen. En het geheel wordt alleen maar lastiger door de aanleg van meer windparken, uitbreiding scheepstransporten en opwarming zeewater etc.
Terwijl de zeeën met hun mariene leven inclusief de bruinvis juist onze belangrijkste klimaatbondgenoten zijn!
Wil je hier meer over weten? Speel dan onze whalepooseamulation en ervaar wat het effect van walvispoep op de groei van fytoplankton en CO2 absorptie is.