Gestreepte dolfijn uit Harlingen gezien in Denemarken
Eind mei en begin juni dit jaar zwom een gestreepte dolfijn (Stenella coeruleoalba) in de haven van Harlingen en directe omgeving daarvan. Deze dolfijnsoort komt normaal in tropische en gematigde wateren voor en is zeldzaam in Nederland. Omdat het havengebied rond Harlingen geen natuurlijk leefgebied voor deze dolfijnsoort is, werd het dier nauwlettend in de gaten gehouden door medewerkers van SOS Dolfijn. Op 4 juni werd de dolfijn voor het laatst waargenomen ter hoogte van de Afsluitdijk.
Eind september volgden waarnemingen van een gestreepte dolfijn in Skagen, het noordelijkste puntje van Denemarken. Annemieke Podt, vanuit Stichting Rugvin betrokken bij het foto-identificatieonderzoek naar bruinvissen in de Oosterschelde, zag toevallig de foto’s van de dolfijn in Denemarken. Er was een kans dat dit een match met het dier uit Harlingen zou zijn. Door net als bij bruinvissen nauwkeurig de uiterlijke kenmerken te vergelijken, zag ze dat het om dezelfde dolfijn bleek te gaan. Op basis van deze kenmerken kunnen individuele dieren namelijk herkend worden. De gestreepte dolfijn die in Harlingen en in Skagen werd gezien heeft een kleine beschadiging aan het topje van de rugvin en opvallende littekens op de rug achter de rugvin.
Foto-identificatie wordt veel gebruikt bij onderzoek naar walvisachtigen. Stichting Rugvin gebruikt deze techniek bij het bruinvisonderzoek op de Oosterschelde, waardoor bekend is geworden dat veel individuen al jarenlang in de Oosterschelde verblijven. Met behulp van foto-identificatie konden eerder ook foto’s van een bultrug uit de haven van Den Helder gematcht worden met foto’s vanuit Schotland. Ook de tuimelaars die in 2019 langs de kust van Noord-Holland zwommen konden gematcht worden met Schotland.
Video van de gestreepte dolfijn in Denemarken: