21
mrt
2022
“Het gaat best wel goed met de bruinvissen in de Oosterschelde. Hoewel, het kan nog steeds beter. Om er echt iets over te kunnen vertellen moet je natuurlijk wel veel meer van de dieren te weten zien te komen en het mooiste is als je de dieren individueel kunt herkennen.” Aldus voorzitter Nicolle van Groningen.
Stichting Rugvin, waarvan de auteur van het bruinvissen-artikel, Nicolle van Groningen, voorzitter is, doet al jaren onderzoek naar bruinvissen, vaak in samenwerking met hogescholen en universiteiten. Er leven tegenwoordig zoveel bruinvissen in de Oosterschelde dat je ze, als er weinig golfslag is, goed kunt zien. Of fotograferen. Maar dan moet je snel zijn, want ze blijven maar kort aan de oppervlakte om adem te halen. Met een groep vrijwilligers worden op rustige dagen zoveel mogelijk bruinvissen gefotografeerd.
Binnen het Foto ID team van Rugvin worden foto’s van bruinvissen nauwkeurig bekeken en na herkenning aan de hand van hun kenmerken herleid tot de verschillende gecatalogiseerde individuen. Hiermee leren we veel over locatie voorkeur, sociale interactie of welke dieren zijn vrouwelijk en welke mannelijk?
Op het havenhoofd bij Zierikzee staat Studio Bruinvis. In het nabije water hangt een onderwatermicrofoon waarvan het geluid doorgegeven wordt naar informatiezuil met een luidspreker op het havenhoofd. Het geluid dat er uit komt is dan wel aangepast aan het menselijk gehoor.
Vanuit het ‘Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen’ (KZGW) werd Stichting Rugvin gevraagd voor een bijdrage aan het tijdschrift “Zeeland”. Met fotografie van @Frank Zanderink en @Nicolle van Groningen. Nieuwsgierig?
Lees hier het hele artikel in het magazine Zeeland.