24
jul
2025
Het internationale gerechtshof heeft uitgesproken dat landen verplicht zijn het klimaat te beschermen. De zaak werd aangespannen door de eilandstaat Vanuatu. Dit kan grote positieve gevolgen krijgen voor het instellen van verstrekkende maatregelen. Dit is zowel goed nieuws voor de mens als wel voor de natuur.
Uitspraak
Het internationale gerechtshof in Den Haag heeft uitgesproken dat landen verplicht zijn het klimaat te beschermen. Landen die door andere landen in hun voortbestaan worden bedreigd, zoals diverse eilanden in de Stille Oceaan, kunnen nu rechtszaken aanspannen voor compensatie tegen die landen. Om dit te voorkomen kunnen landen er ook voor kiezen meer werk te maken van klimaatbescherming. Het is een grote en belangrijke uitspraak in het mondiale gevecht tegen de klimaatverandering.
Afspraak 30×30
Wat landen wereldwijd specifiek nu gaan doen met deze belangrijke uitspraak is natuurlijk nog de vraag. Maar actiegroepen, NGO’s en beleidsmakers die echt wat willen doen aan de klimaatverandering weten zich nu wereldwijd gesteund!
Daarnaast is er het Hoge Zeeën Verdrag van de Verenigde Naties voor het Behoud en duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën. Door de uitvoer van dit verdrag en de zeeën voor minimaal 30% voor het jaar 2030 goed te beschermen gaat dit ook ten goede komen aan het klimaat. Dus laten we hopen dat deze grote mondiale verdragen en uitspraken ons eindelijk de goede richting induwen!
Walvissen zijn klimaatingenieurs
Walvissen helpen ons en de gehele wereld bij het klimaatprobleem en daarom moeten wij ze goed beschermen. Walvissen zorgen er namelijk voor dat het fytoplankton, de bossen van de oceanen en zeeën, wordt bemest. Dit fytoplankton is namelijk verantwoordelijk voor ca 50% van de CO2 reductie die wij als mensen produceren! CO2 is het belangrijkste klimaatgas. Wil je daar meer over weten? Ga nu dan op interactieve manier naar de WhalePooSeamulation.