Foto-identificatie 2020 voortvarend van start
Ondanks de Corona uitbraak en met het nemen van strikte voorzorgsmaatregelen was het voor Stichting Rugvin toch mogelijk om begin april dit jaar na de winterstop weer te starten met onze foto-identificatietochten op de Oosterschelde. In de maanden april en mei konden we in totaal acht keer het water op om data te verzamelen.
Voorgaande jaren bestond het Foto ID team aan boord meestal uit drie of vier personen. Hierdoor waren er altijd voldoende mensen om de boot te besturen, bruinvissen te zoeken, dataformulieren in te vullen en foto’s te maken. Door de Corona maatregelen kunnen we dit jaar met maar twee mensen aan boord varen, waardoor we soms handen en voeten te kort komen bij het varen, manoeuvreren en zoeken naar of fotograferen van de bruinvissen. De tochten van dit jaar zijn dus echt anders, maar we zijn blij met de mogelijkheden om toch gegevens van de bruinvissen te kunnen verzamelen.
Door een aantal mooie dagen in april en mei konden we dit jaar vroeg starten met meerdere tochten. Omdat het nog vroeg in het seizoen was en doordat er door de Corona uitbraak minder mensen op pad waren, was het op het water erg rustig met boten. Dat heeft effect op het rustig op het water kunnen blijven dobberen zonder andere boten te moeten ontwijken, maar het is ook rustig voor de bruinvissen. Minder scheepsverkeer is minder verstoring.
Tijdens de eerste tochten van dit jaar werd hoofdzakelijk het gebied voor de haven van Kats (onze thuishaven) en het gebied voor de havenmonding bij Zierikzee bezocht. Opmerkelijk waren de grote aantallen bruinvissen bij Zierikzee in de maand april en de eerste helft van mei, die hier vaak langere tijd bleven foerageren. Zo konden bijvoorbeeld tijdens een twee uur durende waarneming op 16 april 11 verschillende bruinvissen geïdentificeerd worden. En tussen het foerageren door kwamen ook regelmatig bruinvissen nieuwsgierig bij onze boot kijken.
De eerste acht foto-identificatietochten konden leverden in totaal 34 verschillende geïdentificeerd bruinvissen op. Daarnaast werden aanvullend hierop ook nog foto’s bij ons aangeleverd van vier andere bruinvissen die ook in deze periode zijn gezien. De geïdentificeerde dieren waren voornamelijk dieren die we uit voorgaande jaren al kenden, maar ook een paar voor ons onbekende dieren. Deze nieuwe dieren zijn waarschijnlijk deels juveniele bruinvissen die vorig jaar geboren zijn. Maar het kunnen ook nieuwe dieren uit de Noordzee zijn, of dieren die al langer in de Oosterschelde leven, maar die we nog niet eerder hadden gezien.
Tussen de geïdentificeerde bruinvissen zaten twee bijzondere dieren, namelijk bruinvissen die we vorig jaar als kalfjes naast hun moeders hadden gefotografeerd. Inmiddels moeten ze zichzelf redden, want hun moeders waren niet meer in de buurt. En dat het leven van een jonge bruinvis niet altijd makkelijk is bleek uit de littekens die één van deze juveniele bruinvissen had overgehouden aan een recente aanval van een grijze zeehond. De daadwerkelijke aanval had het dier overleefd, maar hopelijk krijgt de bruinvis geen last van ontstekingen bij de verwondingen.
De eerste twee maanden van data verzamelen waren ondanks de praktische aanpassingen door Corona zeer waardevol. Hopelijk zet deze trend zich de rest van het seizoen door.
Zie ook onze Instagram pagina en de nog verschijnende blogs deze week.