18
nov
2021
Onlangs maakte Rugvin vrijwilliger Natacha een rondgang langs de Noordkant van de Oosterschelde en was ze getuige van een aantal paarpogingen van bruinvissen.
Het is geen unicum meer om paarpogingen van bruinvissen (Phocoena phocoena) te zien in de Oosterschelde. Maar het maken van foto’s hiervan is wel lastig. Deze paarpogingen komen altijd onverwacht en zijn zeer kort durend. Het lukte Natacha op vrijdag 12 november echter wel vanaf de kant bij Zierikzee.
“Op het moment van aankomst bij Studio Bruinvis zag ik overal bruinvissen; dichtbij, veraf, links, rechts,… verspreid en waren de dieren wel op minstens 5 verschillende plaatsen te zien”.
We zien als Stichting Rugvin het hele jaar door paarpogingen van bruinvissen. Maar de feitelijke voortplantingsperiode is in het najaar. Dus ook rond deze tijd. Rond deze tijd zijn de teelballen van het mannetje volgroeid en kun je spreken van een “serieuze” paarpoging.
Bij een poging tot paren zwemt het mannetje met grote snelheid op het vrouwtje af, altijd haar vanaf de linkerkant benaderend (B. Keener San Francisco). Veelal schiet het mannetje dan door en komt hij uit het water. Volgens Keener mislukt zo’n 95 % van de pogingen. Zie ook de eerdere vermeldingen van het paargedrag op onze webpagina’s.