20
jul
2024

Een rustige overtocht naar Engeland

Op 17 juli vertrokken twee observers van Stichting Rugvin voor walvismonitoring met de Stena Hollandica vanuit Hoek van Holland naar Harwich (UK). Een dag later gingen ze terug met de Stena Britannica terug naar Hoek van Holland. In totaal werden er vijf bruinvissen gezien. 

Bruinvis vanaf brug gezien
Bruinvis waarneming vanaf de brug van de Stena Hollandica.

Van veel naar weinig wind

Na een lange periode van te veel wind was er eindelijk een periode van rustig weer. Venus en Frank grepen die kans aan om met de Stena Line heen en weer te gaan van Hoek van Holland naar Harwich en terug. 

Op de heenweg was het bijzonder rustig, op drie jan-van-genten en drie noordse stormvogels was er weinige waar te nemen op het traject door de Noordzee.  

Voor de brug voorbij vliegende jan-van-genten (F. Zanderink)
Een hele tros ballonnen, helaas! (F. Zanderink)

De terugweg 

Al snel op de terugweg werd de eerste bruinvis waargenomen. Binnen een paar uur gevolgd door nog eens 4 bruinvissen, een keer twee dieren en twee keer één dier. In to9taal 5 bruinvissen. Allemaal op de westelijke helft van de route. 

Op de oostelijke helft, Nederlandse zijde zagen we twee dode zeehonden, een grijze en even later ook een gewone zeehond.  Ook allemaal onder bijzonder rustige omstandigheden.

Helaas zagen we ook weer diverse ballonnen op het wateroppervlak. 

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...