Bekendste bruinvis Oosterschelde dood gevonden
Op donderdag 18 juni 2020 werd door voorbijgangers een dode bruinvis gevonden langs de zeedijk bij de Sophiahaven, vlak bij de Roompot Marina. Bij het bergen van het dier werden identificatiefoto’s gemaakt en deze foto’s leverden een match op met een bij Stichting Rugvin bekende bruinvis. Het ging om bruinvis L008R003, ook wel bekend als ‘Willemien’, de bekendste bruinvis van de Oosterschelde die hier al zeker sinds 2011 rondzwemt. Het is de derde keer dat het gelukt is een dode bruinvis in de Oosterschelde te matchen met behulp van de foto-identificatiedatabase van Stichting Rugvin.
Stichting Rugvin voert foto-identificatieonderzoek uit naar de bruinvissen in de Oosterschelde. De aanleiding was dat vrijwilligers van de stichting ontdekten dat iedere bruinvis unieke uiterlijke kenmerken heeft die vergelijkbaar zijn met een vingerafdruk. Door die te fotograferen kunnen individuen worden herkend en over langere periode gevolgd worden. Op deze manier zijn sindsdien al veel tientallen geïdentificeerd en van een unieke identificatiecode voorzien. Eén van deze bruinvissen is L008R003, beter bekend als ‘Willemien’.
Nadat de melding van een dood gevonden bruinvis binnenkwam heeft Stichting ReddingsTeam Zeedieren (RTZ) het dier opgehaald. Daarbij werden foto’s gemaakt om te vergelijken met de database van Stichting Rugvin. Wat meteen opviel waren de littekens tussen de rug en de staart. Hierdoor werd de match met bruinvis L008R003 snel gemaakt.
L008R003 is één van de eerste bruinvissen waarmee het foto-identificatieonderzoek van Stichting Rugvin jaren geleden is begonnen. In 2011 werd deze bruinvis voor het eerst gefotografeerd in de buurt van Burghsluis en sindsdien is ze nog vele malen gezien in het gebied tussen Burghsluis en Zierikzee. Ze was altijd makkelijk te herkennen door de inkeping in haar rugvin en de vele littekens op haar lichaam, deels als gevolg van een niet succesvolle aanval van een grijze zeehond.
In tegenstelling tot andere bruinvissen in de Oosterschelde had deze bruinvis al een naam voordat werd begonnen met het toewijzen van identificatiecodes. Deze bruinvis stond jarenlang bekend als ‘Willem’, vernoemd naar de schipper die voor het onderzoek vanuit Burghsluis regelmatig vrijwilligers van Stichting Rugvin mee liet varen op zijn boot. In juli 2017 doken er echter foto’s op van deze bruinvis op met een kalfje. ‘Willem’ bleek dus een vrouwtje te zijn en werd vervolgens omgedoopt tot ‘Willemien’. Helaas is ze na deze waarneming nooit meer met een kalfje gezien.
Tussen april 2011 en mei 2020 zijn van bruinvis L008R003 34 waarnemingen met foto’s geregistreerd. Daarmee is ze niet alleen één van de weinige bruinvissen die al zo’n lange periode in de Oosterschelde gezien is, maar ook die het meest gezien en gefotografeerd is door vrijwilligers van Stichting Rugvin en andere mensen die zelfgemaakte foto’s bij de stichting aanleverden.
De doodsoorzaak van het dier is nog onbekend. Het kadaver is ingevroren zodat de bruinvis op een later moment door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzocht kan worden. Hierbij zal in ieder geval DNA afgenomen worden, naar de maaginhoud gekeken worden en met tanden een leeftijdsbepaling worden gedaan. Omdat het kadaver al aan het ontbinden was, valt de doodsoorzaak mogelijk niet meer vast te stellen.
Lees hier ook de Blog over de bekendste bruinvis.