Volwassen tuimelaars worden tussen de 3,5 en 4,1 meter groot en behoren tot de grootste dolfijnen ter wereld. Veelal komen ze voor in groepjes en mengen de dieren zich ook wel met andere walvisachtigen. Er worden verschillende populaties onderscheiden, sommige hiervan komen met name voor in de kustwateren andere geven de voorkeur aan de open oceanen. Deze verschillen ook enigszins in hun uiterlijke kenmerken. het kan zijn dat in de toekomst wetenschappers deze als aparte soorten gaan beschouwen. Momenteel worden al zo’n 20 vormen onderscheiden.
De tuimelaar is met name een oppervlakte zwemmer en is daarom relatief makkelijk te vinden. De speelsheid en de acrobatische kunsten maken het een aantrekkelijk soort. De tuimelaar leeft van diverse vissoorten die ze individueel of soms in een groep gezamenlijk vangen. Ook is bekend dat de tuimelaar agressief kan zijn naar de bruinvis. Deze kunnen dan zelfs gedood worden, maar er va neten doen ze niet.
Tuimelaars komen over de gehele wereld voor, met uitzondering van de poolwateren, dus van tropische zeeën tot gematigde wateren. In het noorden van de Noordzee worden de dieren regelmatig waargenomen. Direct voor de Nederlandse kust worden de dieren zelden gezien.
De tuimelaar is door Stichting Rugvin maar zelden waargenomen tijdens de monitoringstrips. Zie voor aantallen de monitoringsresultaten onder het tabblad Onderzoek. Wel was een groepje tuimelaars in 2019 waargenomen in het Marsdiep nabij Texel.
Er zijn veel plekken op aarde waar deze soort goed te zien is. Onder meer in de Moray firth bij Schotland en de baai van Sétubal in Portugal. Zie hiervoor ook de pagina waar zelf walvissen zien.
Luister hier naar het geluid van de tuimelaar (Bron: Dosits.org Sounds in the Sea).