Stichting Rugvin is een onafhankelijke organisatie die zich richt op het onderzoeken en het monitoren van walvisachtigen in de Noordzee en de Oosterschelde en het verzorgen van educatieve activiteiten. Na twee jaar lang als zelfstandig project van Stichting De Noordzee geopereerd te hebben, is in februari 2007 Stichting Rugvin opgericht. Stichting Rugvin is lid van de internationale federatie voor natuurbescherming GlobeGuards. Het huidige bestuur, de directeur en onze vertrouwenspersoon stellen zich hieronder aan u voor.
De Stichting
De stichting is opgericht door Nynke Osinga, Frank Zanderink en Ruben Huele. Het bestuur bestaat uit Nicolle van Groningen als voorzitter, Nynke Osinga als Secretaris/Penningmeester, Sandra Ploeg en Maxime Weber als gewone bestuursleden en Frank Zanderink als directeur.
De bestuurders zijn niet alleen als bestuurder actief, maar zij zijn ook uitvoerend betrokken bij de diverse projecten, administratie, communicatie, fotografie en boekhouding.
Het bestuur komt minimaal 4-6 x per jaar bijeen, tweemaal fysiek en minimaal 2x online.
Frank Zanderink, Directeur en medeoprichter (+ 31 06 2044 7316) LinkedIn
Mijn interesse in grote zoogdieren, als belangrijke schakels van onze ecosystemen, gaat terug naar de middelbare school, waar ik opgroeide in de begin- en hoogtijdagen van Greenpeace Nederland. Als bosbouw- en natuurbeheerstudent in Wageningen, sloot ik me later bij de lokale kerngroep van deze organisatie aan. Ik werd na enige jaren ook actief als actievoerder, maar vooral als voorlichter (met onderwerpen als walvis- en zeehondenjacht en atoomenergie) en trainer van andere voorlichters. Na wat omzwervingen als student, en voor werk bij WWF wetlands project in Zambia kwam ik, via deelname aan een onderzoeksprogramma van het CRRU in Schotland, weer bij de zeezoogdieren uit. Terug in Nederland realiseerde ik mij toen dat hier, naast de semi-overheidsinstituten, toen geen enkele organisatie de koppeling tussen onderzoek naar walvisachtigen en publieksvoorlichting maakte. In overleg met het Centrum voor Milieu studies in Leiden werd toen een haalbaarheidsstudie naar walvisachtigen monitoring vanaf de Stena line veerboten op de Noordzee uitgevoerd. Die uitkomst was positief en project Rugvin, later Stichting Rugvin, kwam hiermee in de startblokken.
Sinds 01 oktober 2019 ben ik directeur bij Stichting Rugvin en gestopt als projectleider voor ARK Natuurontwikkeling (hier werkte ik 16 jaar lang voor diverse Europese natuurontwikkelingsprojecten). Ik ben als zzp’er via Ocean in Motion aan Stichting Rugvin verbonden.
In december 2019 ben ik toegetreden tot de Council van de European Cetacean Society.
Nicolle van Groningen, Voorzitter LinkedIn
‘Hoe kan ik als persoon iets bijdragen aan behoud van deze mooie wereld?’. Op deze vraag is veel van mijn handelen gebaseerd. Ik groeide op aan zee, haalde mijn vaarbewijs, EHBO voor walvisachtigen en m’n Padi. Studeerde in 2000 af op een onderzoek naar ‘Effecten van Whale Watch praktijken op Delphinus delphis’ in Nieuw Zeeland en verbreedde mijn horizon daarna met (studie)reizen die mij veel inzichten hebben gegeven over hoe ik kan bijdragen en met welk doel. Natuurorganisaties, burgerinitiatieven en duurzaamheid een podium geven is mijn doel als redacteur en mede-oprichter van Wildlife Magazine. Mensen verbinden in deze onderwerpen is mijn streven als Reporter en columnist bij Reefz.nl. Het publiek al op vroege leeftijd bewust maken van het feit dat ieder effect heeft, is mijn drijfveer als Bio/Eco&Wildlife-docent. Mijn adviesbureau Seanic geeft mij de gelegenheid het ‘Waarom’ van MVO zzp’ers en teams marketingwaardig en betekenisvol te maken met als resultaat een groot bereik waar idealisme de kracht is. Stichting Rugvin tenslotte, is als thuiskomen op mijn basis van dolfijnenonderzoek, natuurbescherming en communicatie; waar cetaceans, de ambassadeurs van zeeën en oceanen, hun natuurlijke rol als draagvlakcreëerder voor de bescherming van zeeleven en diens habitat kunnen uitdragen.
Nynke Osinga, mede-oprichter/secretaris/penningmeester LinkedIn
Tijdens mijn studie Biologie startte ik samen met Frank Zanderink, Ruben Huele en Bas Beekmans met het uitvoeren van bruinvis survey’s op de Noordzee (2005). Onderzoek dat later vorm kreeg als Stichting Rugvin. In de periode 2005-2014 heb ik als zeezoogdierenonderzoeker gewerkt op de Zeehondencrèche in Pieterburen. In 2015 ben ik gepromoveerd aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de biologie van gewone zeehonden en grijze zeehonden en het identificeren van menselijke invloeden op deze populaties.
Mijn werk bij Stichting Rugvin richt zich op onderzoek en bescherming van zeezoogdieren. Bezorgdheid over zeezoogdieren in de Noordzee is de drijfveer voor mijn onderzoek. De Noordzee wordt intensief geëxploiteerd. Daarom is het belangrijk dat we zeezoogdierenpopulaties monitoren en menselijke invloed in kaart brengen. Zo kunnen we bruinvissen, andere zeezoogdieren en het Noordzee ecosysteem beter beschermen. Dit is nodig voor het welzijn van individuele dieren, voor florerende robuuste populaties, maar ook voor de bijdrage van walvisachtigen in het tegengaan van klimaatverandering. Bij Stichting Rugvin coördineer ik de survey’s op de Stena Line schepen en ben ik verantwoordelijk voor databeheer en data-analyse. Ik doe onderzoek naar bruinvissen als nature based solutions en werk mee aan de Whale Poo Ambassadors campagne. Daarnaast begeleid ik studenten en geef ik gastcolleges en lezingen. Naast mijn werk voor Stichting Rugvin, ben ik als freelance wildlife bioloog verbonden aan Institute for Coexistence with Wildlife (www.icwildlife.eu) en CABWIM Wildlife Research and Consultancy (www.cabwim.com). Dit werk richt zich op co-existentie en het vinden van diervriendelijke oplossingen voor problemen die in het wild levende dieren kunnen veroorzaken. De focus ligt op ecologisch en gedragsbiologisch onderzoek, onder meer naar roeken en wolven.
Sandra Ploeg, bestuurslid en voogd van bruinvis Sedna
Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor wat er in ons hoofd omgaat en wat ons gedrag drijft, en het was dan ook een logische stap om psychologie te gaan studeren. Richting het einde van mijn studie is deze interesse steeds meer naar diergedrag verschoven en tijdens mijn minor ‘Australian Wildlife’ in Sydney wist ik het zeker: hier wil ik mee verder. Eenmaal terug in Nederland ben ik mij verder gaan verdiepen in diergedrag en ecologie, en heb ik besloten mijn kennis over mensen in te zetten voor de bescherming van natuur. Momenteel pleit ik voor een multidisciplinaire benadering in natuurbescherming waarbij ik de rol van sociale wetenschappen onderstreep, bescherming start immers bij het gedrag, gevoel en visie van de mens. Met deze visie ben ik als coördinator betrokken bij verschillende natuurbescherming- en monitorprojecten en ben ik ook betrokken geraakt bij Stichting Rugvin. Bij Stichting Rugvin vervul ik de rol van vrijwilligerscoördinator en bestuurslid. De rol als bestuurslid is wel heel bijzonder, omdat ik als voogd van de bruinvis Sedna “de stem van de bruinvis” mag vertegenwoordigen.
Sedna
Stichting Rugvin erkent dat natuur rechten heeft zoals mensen die ook hebben. Het recht van vrij bewegen, het recht op een natuurlijke leefomgeving en het recht om mee te beslissen over zichzelf. Stichting Rugvin zet zich in voor, en doet onderzoek naar de bruinvissen in de Oosterschelde. Maar wat zouden de bruinvissen zelf eigenlijk zeggen als ze bij ons aan tafel zitten? Als stichting erkennen wij de rechten van natuur en in het kader daarvan hebben we Sedna (een bruinvis) opgenomen als bestuurslid door middel van een voogd. Het toevoegen van Sedna als bestuurslid is bedoeld om Sedna als individu, en als vertegenwoordiger voor haar soort en het gehele mariene leven, een stem te geven. Door het toetreden van een voogd voor Sedna zal het bestuur gestimuleerd worden een nieuw perspectief aan te nemen en te luisteren naar de stem van de natuur. De stem van Sedna is even geldig als een stem van ieder ander bestuurslid.
Maxime Weber, bestuurslid
Walvissen en het zeeleven in het algemeen hebben me sinds kind af aan al erg geïnteresseerd, mede doordat ik langs de Zeeuwse kust ben opgegroeid. Tijdens mijn studie Toegepaste Biologie (HAS) mocht ik stage lopen bij het Blue World instituut in Kroatië waar ik het gedrag van tuimelaars in relatie tot bootverkeer heb onderzocht. Mijn passie ligt in het onderzoeken en begrijpen van de effecten die wij als mens hebben op de natuur en hoe wij de negatieve effecten kunnen minimaliseren en juist de natuur een steuntje in de rug kunnen geven waar dat nodig is. Ik ben bij Stichting Rugvin begonnen als stagiair waar ik mijn eindstage voor de studie Aquaculture and Marine Resource Management (WUR) mocht doen, waarbij ik keek naar de effecten van bruinvispoep op fytoplanktongroei in het kader van klimaatverandering. Daarna ben ik als vrijwilliger blijven plakken, omdat we nog niet uitgeleerd waren en sinds januari 2024 mag ik me met veel enthousiasme bestuurslid noemen. Ook ben ik in 2024 begonnen als adviseur ecologie bij Rijkswaterstaat en zet ik me in om de kwaliteit en biodiversiteit van de Natura2000 gebieden (natuurgebieden met beschermde status) van de Zeeuwse delta te behouden en verbeteren. Ik streef vanuit mijn vakgebied mijn kennis in te zetten om Rugvin te helpen in het onderzoek doen naar walvisachtigen en dit te delen met een publiek jong en oud om zo walvisachtigen te beschermen!
Onze vertrouwenspersoon: Isabella Goeree
Stichting Rugvin heeft mij gevraagd als extern vertrouwenspersoon voor haar medewerkers, stagiaires en vrijwilligers. Graag stel ik mij aan jullie voor.
Iedereen heeft recht op een prettige en veilige werkomgeving, ook vrijwilligers en stagiaires van Rugvin. Met veilig bedoel ik praktisch, zoals de boot en materialen, maar ook je fysiek en sociaal veilig voelen. Wanneer je ongewenste omgangsvormen en gedrag ervaart, te maken hebt met kwetsende communicatie, pesten, (sexuele) intimidatie, discriminatie, een onveilig gevoel, of iets dat niet volgens de wet of regels is, dan kun je daarover met mij in gesprek gaan.
Als onafhankelijke en neutrale vertrouwenspersoon luister ik naar je verhaal, neem jouw ervaringen serieus en denk ik met je mee in mogelijke oplossingen. Door het vroegtijdig signaleren en bespreken kan vaak een oplossing gevonden worden. Ook als je al langer ergens mee rondloopt kunnen we met elkaar in gesprek.
Ik vind het belangrijk dat jij keuzes maakt in wat je wilt doen, of niet wilt doen met hetgeen wij bespreken en zelf de regie houdt. Ons contact is uiteraard altijd vertrouwelijk.
Je kunt mij bereiken door een bericht te sturen naar email hidden; JavaScript is required met jouw contactgegevens, dan neem ik daarna contact met jou op.