Het jaar begint goed met 25 bruinvissen!!
Het afgelopen weekend vond de eerste monitoringstrip op de Stena Line van dit jaar plaats. De omstandigheden waren over het algemeen prima. Enkel op de terugweg heeft het team een uur niet kunnen tellen door de aanwezige mist.
Op zaterdag waren er door het beperkte daglicht (winterdag) in totaal 3,5 waarneem-uren. Vrijwel direct bij het uitvaren, feitelijk voorafgaand aan de telling, is een bruinvis gezien aan de noordzijde van de strekdam bij Hoek van Holland. In totaal zijn deze dag drie dieren waargenomen.
Op de terugweg was het vooral in de Engelse wateren kalm met een lage seastate. Nu werden zowel solitaire bruinvissen als kleine groepjes (max 4) waargenomen. Op de terugweg zijn in totaal 22 bruinvissen gezien dat samen met de drie op de heenweg een totaal van 25 waargenomen bruinvissen maakt
Tijdens de survey is er ook naar vogels gekeken. Januari is bij uitstek de maand voor alk-achtigen in de Nederlandse Noordzee. Zo zijn dit weekend door het team 622 zeekoeten, 34 alken en 10 papegaaiduikers gezien. Leuk om te zien was dat een derde van de zeekoeten al weer in zomerkleed was. Verder zijn er tientallen Jan van Genten en een handvol noordse stormvogels gezien.
Hieronder een blog van deze trip:
23 en 24 januari 2016
Voor de maand januari stonden Richard Witte en Daniël Beuker op de rit voor de bruinvissurvey. In het weekend van 23 en 24 januari was de voorspelling aardig goed en de waarnemers troffen elkaar in de haven van Hoek van Holland. De verwachting was vrij hoog. In de tweede helft van deze maand waren namelijk al veel zeezoogdieren gezien. Zo werden er meldingen voor de Nederlandse kust gedaan van potvissen (ook strandingen), bultruggen, gestreepte dolfijnen (stranding), gewone dolfijnen, witsnuitdolfijnen en honderden bruinvissen.
Na het doornemen van het protocol namen de waarnemers plaats op de brug van de Stena Hollandica. Met nog 3,5 uur daglicht in het vooruitzicht zat de stemming er goed in. Bij het uitvaren werd de eerste bruinvis gezien ten noorden van de pier. Omdat we volgens protocol pas tellen vanaf het einde van de pier is dit dier niet in de telling opgenomen. Eenmaal buiten trok de wind aan tot een ruime vier Beaufort. Tussen de golven was het vinden van zeezoogdieren al een uitdaging geworden. Pas na twee uur werden de eerste bruinvissen gezien. Een tweetal zwom op een halve kilometer afstand richting noordwest. Voor dat het duister inviel is er nog één bruinvis gezien. Dit verliep niet helemaal naar verwachting, maar toch drie bruinvissen vandaag.
Meer geluk was er met het aantal zeevogels. Januari en februari zijn met uitstek de maanden dat alk-achtigen zich laten zien in het Nederlandse deel van de Noordzee. Zeekoeten kun je dan aantreffen in rijen zwemmend tot enkele tientallen bij elkaar. Zo werden op de route naar Harwich een kleine 250 zeekoeten gezien. Erg spectaculair waren de waarnemingen van papegaaiduikers, waaronder een groep van acht vogels.
Op de terugweg was er mist voorspeld. Met vijf Beaufort waren de golven aardig lastig en lagen er af en toe plakkaten schuim op het water. De bewolking maakte de waarneemomstandigheden nog aardig aangenaam. Al vrij snel werden de eerste bruinvissen waargenomen. Waarschijnlijk bestonden meerdere waarnemingen uit één grotere groep bruinvissen aangezien deze vaak kort op elkaar zaten. Het aantal waarnemingen van groepjes van drie of vier dieren doet vermoeden dat solitaire bruinvissen mogelijk gemist zijn door de matige omstandigheden. Even voor de Nederlandse kust heeft de telling een uur stil gelegen wegens mist. Hoewel het hard werken was zijn er op de terugweg toch nog 22 bruinvissen gezien wat een triptotaal van 25 bruinvissen voor januari neerzet. Ten opzichte van eerdere jaren is dit helemaal niet verkeerd. Uiteraard heeft dit veel met de weersomstandigheden te maken. Zo werden er eerder in 2015 1, in 2014 6 en in 2013 36 bruinvissen waargenomen. Tweemaal werd deze trip een grijze zeehond gezien en éénmaal een gewone zeehond. Helaas bleven waarnemingen van andere zeezoogdieren uit.
Op de terugweg op de Stena Britannica hadden we meer daglichturen in de Engelse wateren. Bij vertrek werden er enkele roodkeelduikers gezien. Zeekoeten werden veel gezien met een groepsgrootte van maximaal tien vogels liep het totaal van de dag op tot een kleine 400. Opvallend was dat 30% van de vogels al in zomerkleed was. Deze keer werden er ook alken waargenomen. Ruim dertig stuks werden opgemerkt. Verder werden nog enkele noordse stormvogels en tientallen Jan van Genten gezien. De Jan van Genten waren vrijwel allen adult.
Hoewel de verwachting door eerdere waarnemingen van bijzondere zeezoogdieren erg hoog lag denk ik dat we erg tevreden kunnen zijn met 25 bruinvissen en prachtige waarnemingen van zeevogels.
Daniël Beuker