12
okt
2024

Jessica den Outer winnaar Duurzame 100

“De natuur moet meer rechten hebben!”, kopt Trouw. En Jessica den Outer, boegbeeld van ‘Stichting Rechten van de Natuur’, loopt hierin voorop. Wij feliciteren Jessica en haar stichting dan ook met grote trots namens Sedna, de bruinvis die sinds dit jaar een stem in ons Rugvin-bestuur heeft, met de welverdiende eerste plaats op de ‘Duurzame 100’!

Inspirerend

De natuur heeft mensen nodig die voor haar belangen opkomen. Het lijkt niet voor iedereen zo, maar een duurzamere wereld is ook in belang van mensen. De taal die we allemaal begrijpen, zijn rechten hebben. De belangen zijn groot en urgent. Tijd om met z’n allen de levensbelangrijke rol van de natuur te erkennen en deze in haar recht te zetten. Gehoor te geven. Wij staan achter ‘Rechten van de Natuur’ en dit heeft een belangrijke rol in ons werk. Met voor ons een focus op de zee en specifiek op haar walvisachtige inwoners.

Zo doet Stichting Rugvin onderzoek naar de bruinvissen in de Oosterschelde. Met onderzoek komen we erachter hoe het met de bruinvis vergaat en maken we besluiten op onderzoeksonderwerpen en educatieprojecten. Maar wat zouden de bruinvissen zelf eigenlijk zeggen in een bestuursvergadering? Geinspireerd door ‘Rechten van de Natuur’ hebben we Sedna, een bruinvis uit de Oosterschelde, opgenomen als bestuurslid met behulp van een voogd.

 

Geldige stem

Het toevoegen van Sedna als bestuurslid, is bedoeld om Sedna als individu en als vertegenwoordiger van haar soort en het gehele mariene leven, een stem te geven die puur vanuit een niet-menselijke entiteit is. Door deze toetreding wordt het bestuur gestimuleerd een nieuw perspectief aan te nemen. De stem van Sedna is even geldig als een stem van ieder ander bestuurslid.

Meepraten

Met deze constructie hopen wij als stichting een voorbeeld te zijn voor andere organisaties en bedrijven. Er komt steeds meer aandacht voor de Rechten van Natuur en vanuit initiatieven zoals deze zouden wel eens veranderingen in de wet- en regelgeving kunnen ontstaan. Want wat zou de natuur zeggen als die ook mee mocht praten aan jouw managementtafel en wat zou dat betekenen voor je beleid?

Meer weten over rechten van de natuur? Lees er hier meer over Sedna op onze site of hier op de site van stichting Rechten van de Natuur.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...