Vrijwilligerswerk

Stichting Rugvin heeft momenteel zo’n 30 vrijwilligers die zich met enige regelmaat op diverse vlakken inzetten. Daarnaast beschikt Rugvin over een lijst met namen van geïnteresseerden die “oproepbaar” zijn en graag betrokken worden bij het uitvoeren van scans.

Vrijwilligers van het foto-identificatieteam aan het werk

De vrijwilligers van Rugvin hebben diverse achtergronden. Velen hebben een ecologische opleiding en zijn door middel van hun afstudeeronderzoek of stage, of op een andere beroepsmatige manier, betrokken geraakt. Een groot aantal teamleden zijn werkzaam bij NGO’s (waaronder SOS Dolfijn, Stichting de Noordzee, ARK en Zeehondencrèche Pieterburen), onderzoeks- en of adviesbureaus en overheidsorganisaties. Een deel van de vrijwilligers heeft ervaring opgedaan met het observeren van walvisachtigen bij Britse organisaties als de CRRU, ORCA of Seatrust. Anderen zijn afkomstig van de Zoogdiervereniging, Stichting Nova Atlantis en de van oorsprong Britse organisatie Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS). Allemaal zijn we natuurlijk geïnteresseerd in het monitoren en observeren van walvisachtigen.

Vrijwilligers worden o.a. ingezet op de volgende activiteiten:

  • Monitoring op de Stena Line veerboten: Elke maand gaan er 2 vrijwilligers op en neer naar Engeland.
  • Telling op de Oosterschelde: 1 keer per jaar varen we met zo’n 8 boten in linie de Oosterschelde af om bruinvissen te tellen. Op elke boot zijn minimaal 3 vrijwilligers aanwezig.
  • Foto-identificatie Oosterschelde: Van het voorjaar tot het najaar varen vrijwilligers op de Oosterschelde, met als hoofddoel het maken van foto’s voor onderzoek. We varen alleen op windstille dagen met een vast team van 2 tot 5 mensen.

Ook op ander vlak is er soms hulp van vrijwilligers gewenst:

  • Creatieve personen: Ontwerpen folder, T-shirts.
  • Technische personen: Onderhoud boot, Studio Bruinvis.
  • Sponsoring: Schrijven van sponsoraanvragen.
  • Het varen van boten met vaarbewijs I en II voor Oosterschelde

Is dit iets voor jou? Neem dan contact op met Stichting Rugvin om eens kennis te maken. Wellicht kun jij ons helpen om onze activiteiten uit te breiden! Voor vrijwilligerswerk op de Oosterschelde is het een voordeel als je in de buurt van de Oosterschelde woont. Voor het foto-identificatieteam is het bezit van klein vaarbewijs I en II en/of een goede camera een pre.

Naar boven