Verzameling afval in Kats na een Foto ID tocht (Foto Kelly de Vries)

De afgelopen weken zijn we als Stichting Rugvin veel het water op gegaan. Het foto ID-team is vanuit de haven van Kats meerderde keren met de eigen boot de Oosterschelde opgevaren en vanuit Hoek van Holland gingen we met de veerboten van Stena Line mee voor onze maandelijkse monitoring. Naast het met name monitoren van walvisachtigen en noteren van de aantallen zeevogels die we tegenkomen op de Noordzee hebben we vanaf deze platforms ook oog voor het drijvende afval dat we tegenkomen. Vanaf de veerboten noteren we wat we zien aan afval. Met onze eigen boot kunnen we het afval, merendeels van kunststof, veelal aan boord tijdelijk kwijt om het in de haven van Kats in de juiste containers te stoppen.

De variatie van het afval is groot. We komen bankstellen tegen, maar ook planken, pallets, emmers, touwen, zeilen en plastic tasjes. Bij sommige vondsten zoals werkhandschoenen of een laars kun je nog denken, “een ongelukje”, maar bij andere producten zoals blikjes, drankcontainers etc. is het waarschijnlijk helaas vaak de nonchalance die het afval in het wat doet belanden.

Ballon van folie midden op de Noordzee.

Vanaf de Stena Line hebben we in de maand augustus helaas moeten constateren dat ballonnen en dan met name die van folie gemaakt zijn, het meest voorkomende drijvende afval vormden. Maar liefst 65 ballonnen kwamen we tegen op de weg van Hoek van Holland naar Harwich en terug.

Dit en andersoortig  afval verteerd of vergaat dus echt niet. Jammerlijk, vinden we dit soort afvalresten niet alleen aan het zeeoppervlak terug maar ook in de magen van zeevogels, walvisachtigen en schildpadden of de dieren raken er in verstrengeld.