Blog 2017

Elke maand gaan er twee waarnemers aan boord van de veerboten van Stena Line van Hoek van Holland naar Harwich en terug om walvisachtigen te tellen. Meer informatie over dit onderzoek lees je hier. En ieder jaar tellen we de bruinvissen van de Oosterschelde. Nieuwsgierig naar de belevenissen van waarnemers van Rugvin? Klik dan op één van de jaartallen in het menu.

 

25 – 26 november

De Noordzee tijdens de oversteek (D. Beuker)

November is een maand waarin veel dagen met ruig weer voorkomen. Het was dan ook moeilijk het juiste weekend te kiezen. Ondanks perioden van windkracht zeven op zaterdag is besloten het laatste weekend van de maand er voor te gaan.

Op zaterdag waren er nog ruim twee tel-uren met daglicht voor de boeg. Wetende dat we niet veel bruinvissen zouden gaan zien hadden we er zin in, want november is voor vogels een spannende maand op zee. Al gauw hadden we een langs vliegende papegaaiduiker in winterkleed. In totaal zijn er deze dag een kleine 80 jan-van-genten, een handvol dwergmeeuwen, drie noordse stormvogels en een juveniele grote jager gezien.

Bruinvis vanaf de brug (D. Beuker)

Vlak voor zonsondergang is een bruinvis gezien. Bij ruige zeegang worden bruinvissen vaak maar een maal waargenomen waarna ze in de golven verdwijnen.

Na een nacht in een typisch Engels hotel was het vooruitzicht op de komende dag beter dan de zaterdag. Eenmaal uit de haven begonnen de golven zich rustig op te bouwen. Een kilometer of 5 uit de kust werd de Stena Britannica tegemoet gevaren door een groot MSC-schip met een wolk meeuwen er achter. Uitzonderlijk is dat het hier om ongeveer 600 grote mantelmeeuwen en 400 zilvermeeuwen ging.

Een Alk tijdens de overtocht. (D. Beuker)

Met name in de Engelse wateren zijn redelijk veel alken gezien. Vaak werden deze belaagd door hongerige drieteenmeeuwen en in sommige gevallen dwergmeeuwen. Jan-van-genten deden het leuk, bijna 350 vogels waren veelal vissend te zien. Naast de genten werden ook 20 noordse stormvogels, vijf grote jagers en een adulte kuifaalscholver gezien. Op de terugweg hadden we meer geluk met bruinvissen. Zes dieren lieten zich aan de waarnemers zien. Een van de waarnemingen betrof minimaal een drietal waarvan een kalf.

Al met al was het een leuk telweekend. Volgende keer met betere omstandigheden en meer bruinvissen.

Arjan Brenkman en Daniel Beuker

 

26 – 27 augustus Stena Line monitoring

Ronald tuurt over een heiige Noordzee.

Het voorspelde weer zorgde bij mij voor relatief hoge verwachtingen. Er werden de laatste weken overal bruinviswaarnemingen langs de kust gedaan, dus in combinatie met het rustige weer zou dat misschien een grote hoeveelheid bruinvissen kunnen opleveren. Dit weekend zou ik met Ronald de monitoring doen. Ronald was de laatste weken goed getraind geraakt op de Oosterschelde als lid van het Foto ID team.

Eerst hadden we het weekend hiervoor zullen gaan, maar vanwege een zee waar de wind twee dagen lang Bft 6 was, vormde dat geen goed vooruitzicht. Dus het werd het weekend van 26/27 augustus. Een goede keuze.

Allereerst moesten we wennen aan de tijdelijke vervoersoplossing, de busrit van Schiedam naar Hoek van Holland i.p.v. het stoptreintje van Rotterdam naar Hoek van Holland. Volgende maand komt de Hoekse lijn (Metro) gereed en kunnen we met een nieuwe metro voor de terminal van de Stena Line uitstappen.

Aan boord van de Hollandica, op de brug, werden we verrast door toch wel wat heiige lucht boven zee (zeemist). Echter keek je naar boven dan was er gewoon een blauwe lucht maar op zee was het zicht beperkt tot ca 2 km.

Zeearend (Foto: F. Zanderink)

Enfin, eenmaal gesetteld was het vooral prettig te zien dat de zee inderdaad heel rustig was, misschien nog wel rustiger dan voorspeld. Na de gewoonlijke taferelen van rond vliegende mantelmeeuwen zag ik twee juveniele grote sternen, kort daarop zag ik een grote bruine vogel opstijgen boven zee. Het dier was zeer groot, bruin en met een witte staart. Hij vloog voor ons uit en verdween uit het zicht de  mist in. Dit kon maar een vogel zijn geweest, een zeearend! Jeetje!! Jaren geleden toen we vaak vanuit Scheveningen de Noordzee opgingen hadden we al eens eerder zeearenden boven de Noordzee gezien, maar het blijft in Nederland toch erg speciaal deze vogel zijn naam eer aan te zien doen.

“Net te laat”en te ver weg.

Korte tijd later werden de eerste twee bruinvissen waargenomen door Ronald. Het bleef daar even bij tot we midden op zee waren. Toen kwamen er geregeld bruinvissen in het vizier. De teller stokte bij 27. Geen slecht resultaat voor augustus. Er zijn veel jaren geweest waarin augustus vaak voorspelde geen enkele bruinvis te zullen zien.

Eén van de tientallen ballonnen die we onderweg tegen kwamen,

De volgende dag was het weer een beetje het zelfde, misschien nog wel rustiger, maar qua helderheid was het ook niet best. Maar gelukkig ging dat niet ten koste van de waarnemingen. Integendeel. Deze dag overtrof de dag ervoor, maar liefst 99 bruivnissen werden er geteld. De honderdste verwachtten we zeker ook ,maar in het laatste uur hebben we geen waarneming meer gedaan.  Maar in totaal voor het hele weekend dus 126 bruinvissen. Het gedrag van de bruinvissen was best bijzonder,we zagen de dieren vaak vanaf 400- 800 meter, maar ze kwamen nu nooit naar het schip toe. Veelal zwommen naar het zuiden of noorden van de boot weg. Een kans op goede foto’s was bijzonder klein.

Wat helaas wel goed lukte was het nemen van foto’s van ballonnen die dreven op het water.

 

27 en 28 mei 2017

Zaterdag Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar na een hoop last-minute regelwerk is de Stena-telling van mei dan eindelijk onderweg. Inval-waarnemer Kees Eekhout is gelukkig in staat om de positie van tweede observer te vullen. Gelukkig maar, want de weersvoorspellingen wijzen met name morgen aan als een goede dag om te observeren. Niets verloop zoals normaal. De normale contacten binnen Stena zijn vanwege het lange weekeind niet te bereiken. Pas op zaterdagochtend is boeking rond en kunnen we vertrekken. Zelfs de wind voldoet niet aan de norm. Gewoonlijk waait het een stuk harder dan windfinder voorspelt. Vandaag daarentegen is het bijna windstil in Hoek van Holland. We weten succesvol aan boord te komen en tijdens het passeren van de bakens begint te telling. De kapitein van de Hollandica wijst ons erop dat hij gisteren vlak voor Hoek van Holland drie dolfijnen met een witte rug heeft gezien. In alle waarschijnlijkheid zijn dit witsnuitdolfijnen geweest.

De zon staat hoog, er is nauwelijks een schittering en de wind gaat liggen. Perfect. Het duurt dan ook niet lang voor de eerste bruinvis kan worden genoteerd. Een moeder met kalf komt mooi boven en op dik 500 meter is het kalf goed te onderscheiden. Prachtig. In dit gebied volgen meer waarnemingen. Het is opvallend dat de waarnemingen vanaf nu eigenlijk best lastig zijn. De dieren laten zich niet zo goed en erg sporadisch zien. Normaal komt een bruinvis 3-5 keer boven per interval. Nu daarentegen zijn ze zelden meer dan twee keer te zien en komen ze nooit boven voor een tweede interval. Gelukkig is de zee nu zo vlak als een spiegel en verraden de kringen die worden veroorzaakt door het bovenkomen de aanwezigheid van de bruinvissen.

Perfect weer

Na ongeveer twee uur varen we het windstille gebied uit en neemt de wind toe van windkracht één naar een ferme vier. Dit maakt observeren een stuk lastiger. De dieren zijn nu moeilijker te vinden en de schittering van de zon helpt zeker niet mee. Jammerlijk genoeg blijft de wind onverminderd hard tot aan Harwich. Tijdens deze laatste vier uur weten we nog twee waarnemingen te noteren, Wat het totaal van vandaag brengt op 19 bruinvissen en twee zeehonden.

Zondag Zoals voorspeld is de wind vandaag gaan liggen. Ondanks dat het vandaag erg heiig is op het water is het zicht meer dan voldoende en zijn we er zeker van dat ook vandaag weer wat bruinvissen zullen verschijnen. Dit is niet het geval tijdens het eerste deel van de tocht. Hoewel de omstandigheden perfect zijn, laten de bruinvissen zich niet zien. Wel passeren we twee rustende grijze zeehonden.

De “ramsneus” is een kenmerk van een mannelijke grijze zeehond.

Pas wanneer we na anderhalf uur het eerste windmolenpark passeren is het raak. Kleine mantelmeeuwen verraden de aanwezige bruinvissen door vlak boven ze te vliegen en af en toe op het water te landen. Dit maakt het zoeken een stuk makkelijker, want ook vandaag zijn de bruinvissen niet erg actief aan het oppervlak. Net als gisteren verdwijnen ze bijna meteen. Vreemd, want de aanwezigheid van de meeuwen betekend meestal dat de bruinvissen aan het oppervlakte jagen. Er zijn ook nog twee grijze zeehonden in dit gebied. Na het windmolenpark valt het stil. Letterlijk en figuurlijk, want de wind gaat liggen en het is opnieuw windstil. Helaas is er op een aantal genten, noordse stormvogels en kleine mantelmeeuwen niet veel te zien.

Jan van genten in formatie.

Pa na een uur of twee ontdek ik twee noordse stormvogels die vechten om iets eetbaars. Gelukkig liggen we recht op koers om te kijken waar de snack uit bestaat. Wanneer ik fotograferend het stuk “vlees” zie passeren realiseer ik me dat dit best nog weleens een stuk huid en vet van een bruinvis kan zijn. Wanneer ik later thuis de foto’s bewerk blijkt dit hoogstwaarschijnlijk waar te zijn. Zullen de bruinvissen hier ook ten prooi vallen aan de grijze zeehonden?

Een stuk bruinvishuid. Te herkennen aan de pigmentatie

Verder blijft het nog een tijdje stil. Dan komen we ongeveer twee uur voor de Hoek van Holland weer aan in een gebied waar een stuk meer bruinvissen aanwezig zijn. De teller begin nu goed te lopen. Het valt mij op dat er best veel vrouwtjes met kalfjes rondzwemmen. We weten er vandaag in totaal drie te tellen. Misschien hebben we op afstand nog een aantal kalfjes gemist.

Moeder en kalf

Het is namelijk opmerkelijk dat we slechts een paar bruinvissen binnen 300 meter zien. Het overgrote merendeel is ver buiten 500 meter. Het is maar goed dat de uitgerust zijn met verrekijkers. Binnen een uur volgen er 15 waarnemingen. Ik verwacht nog een groep vlak voor de Tweede Maasvlakte, waar we normaal een hoop bruinvissen zien. Helaas belanden we in de drukke vaargeul en varen er maar liefst twee schepen recht voor ons. Of dit nu de oorzaak is of niet. Waarnemingen van bruinvissen blijven verder uit. De teller blijft voor vandaag staan op 29 bruinvissen Wél volgen er nog een aantal grijze zeehonden, wat het dag totaal op 6 brengt. Voor mij een record. In totaal dus 47 bruinvissen en zes zeehonden tijdens werkelijk prachtige omstandigheden.

Ernst Schrijver

 

29 en 30 april 2017

De Stena Hollandica vanaf De Stena Britannica

In het laatste weekend van april hebben Ilse en Daniel de maandelijkse survey voor bruinvissen uitgevoerd.

De weersvoorspelling was niet heel erg goed. Als we bruinvissen zouden willen zien dan zou het zaterdag moeten gebeuren.

Tijdens het vertrek uit Hoek van Holland ziet het water er tamelijk rustig uit. Opvallend was dat er redelijk veel frontlijnen in het water te zien waren. Dit is een samenkomst van twee typen water waar wat schuim ontstaat en waar vaak troep ligt. Zeevogels, maar ook zeezoogdieren laten zich hier wat vaker zien. Helaas beperkte de opbrengst zich hier tot kleine mantelmeeuwen.

Na een uur liet de eerste bruinvis zich zien, waarna een aantal waarnemingen volgde. Op het Nederlands Continentaal Plat lieten in totaal 14 bruinvissen zich zien. Uit de data van de scans afgelopen winter blijkt vooral dat het merendeel van de bruinvissen ter hoogte van windpark Greater Gabbard zwom. Met dit in het vooruitzicht leek het toch nog een erg leuke telling te worden. Eenmaal daar aangekomen bleef het stil. Gelukkig was het mooi weer en lieten soorten als Jan-van-gent en drieteenmeeuw zich wel zien. Ook zijn deze dag zijn ook twee noordse stormvogels gezien.

De kerk van Harwich

De volgende ochtend stapten wij de boot op met lage verwachtingen. Eenmaal op het dek was de sfeer meteen goed en werden wij getrakteerd op een slechtvalk die op twee meter afstand van de waarnemers een verrassingsaanval inzette. De staat van de zee eenmaal buiten betrof 5. Wat inhoudt dat er hoge golven zijn met witte koppen die verwaaien en strepen op het water achterlaten. De kapitein wist te vertellen dat er een golfhoogte van 1,5 meter was. Niet uit het veld geslagen met in het hoofd dat de kans op het zien van een bruinvis niet nul is zijn we met volle inzet gaan scannen. Los van twee gewone zeehonden heeft dit geen waarnemingen van zeezoogdieren opgeleverd. Natuurlijk is er nooit niets te zien.

 

Jan-van-gent boven de Stena Hollandica

Op het water zaten enkele zeekoeten en drieteenmeeuwen. Jan-van-genten kwamen soms dicht bij het schip om te foerageren. Tussen de golven vond Ilse een kleine jager. De vogel liet zich vrij goed bekijken. Het dier was volledig in zomerkleed. Een leuke bonus en een beloning voor het zoeken.

Het totale aantal van 14 bruinvissen is niet erg veel. Toch is dit vergelijkbaar met tellingen van Stichting Rugvin uit april van eerdere jaren.

Daniel en Ilse

 

11 en 12 maart

Het kalme water op het eind van de zaterdag

In de week voorafgaand aan de monitoringstrip waren de weersvoorspellingen zeer slecht. Er werd zelfs storm voorspeld. Echter dag voor dag werd de voorspelling (m.n. de wind) elke keer iets beter. Een Bft per dag.  Op vrijdag werden er tenslotte zelfs periodes van Bft 1 voorspeld.  En inderdaad de omstandigheden waren uiteindelijk k goed! Ofwel het loont zich af ten toe inderdaad te wachten op herstel van het weer, en te ruim van te voren kun je niet weten of de trip zinvol gaat worden.

Op zaterdagmiddag stapten Annemieke en ik hoopvol aan boord van de Stena Hollandica. En het nieuws dat er opnieuw een walvis (bultrug?) in de buurt van Walcheren was gespot hield ons ook even bezig.

Een van de drie grijze zeehonden.

Kort na het uitvaren had Annemieke al “beet”. Het ging echter om een grijze zeehond en even later een gewone zeehond.  Maar niet veel later werden de eerste bruinvissen waargenomen, met groepjes van 2-3 dieren,  nadat we door een groep van wel een duizend mantelmeeuwen , zeer verspreid over het water, waren gevaren. Uiteindelijk arriveerden we in Harwich met een score van 14 bruinvissen en 3 zeehonden (2 gr + 1gew).   Het was heerlijk uitkijken over zee, welke erg rustig was en het licht was, m.u.v. een stukje glare op het water, perfect; grijs weer dat zorgde voor een goed contrast t.o.v. de donkere rugvinnen.  We zagen dan ook iedere zeekoet, alk of meeuw op het water. Helaas ook menig ballon!

De overnachting In Parkeston en een pint in de “Captain Fryatt” deed ons goed en vol goede moed begonnen we de volgende ochtend aan de terugreis.

Twee bruinvissen duiken onder vlak voor de boeg

Ook op zondag begon de trip met waarnemingen van zeehonden, nu één grijzen en één gewone zeehond.  Echter daarna ging het redelijk snel met de bruinvissen, vooral ook omdat zowel gisteren als vandaag de bruinvissen in groepjes van 2 of 3 en zelfs eenmaal in een groep van 4 voorkwamen. Dit is redelijk bijzonder, omdat normaliter de gemiddelde groepsgrootte ruim onder de 2 dieren per waarneming ligt. En die lag nu op 2,0. Iets om in de gaten te houden of dit een seizoensinvloed is! Op het eind van de zondag hadden we 40 bruinvissen geteld met de 14 van zaterdag erbij kwamen we op 54 bruinvissen en 5 zeehonden.

Qua vogels wat het niet heel spectaculair, we zagen geregeld de jan-van-genten vliegend en duikend in het water, zeekoeten en alken, diverse meeuwen waarvan de juveniele drieteenmeeuwen duidelijk hun zwarte vleugelband aan het verliezen waren, maar ook enkele roodkeelduikers en een trekkende groep rotganzen op weg naar het Noorden.

Kortom een zeer geslaagde tweedaagse!

Annemieke Podt (foto’s) en Frank Zanderink

 

21 en 22 januari

De Hollandica vanuit de trein.

Vandaag is het dan toch zover, ik mag mee met de bruinvissen survey op de Stena Line. Ik moet toegeven ik heb er echt naar uitgekeken, ik heb wel ervaring met het spotten van bruinvissen maar dit is toch echt weer wat anders. Op Hoek van Holland met Daniel, de 1e observer afgesproken.  Na de douane check al snel boven op de brug van de Stena Hollandica. Na een kort voorstel rondje met de kapitein, zijn wij gelijk aan boord gaan lunchen. Bij een kop koffie heb ik een goede en snelle uitleg gehad van het protocol, waarbij op de brug meer uitleg volgde waar ik alle benodigde informatie kon vinden. Eenmaal weer op de brug waren wij al aan het afmeren, en best een gezonde spanning in het lijf, wat de zee ons gaat brengen vandaag. De omstandigheden zijn niet ideaal vandaag, er is best nog een flinke wind wat golven met zich meebrengt.

Ik moet zeggen met een vogelboek, een zeezoogdierenboek en een wandelende encyclopedie genaamd Daniel heb ik een hele hoop geleerd vandaag. Deze trip bracht ons een hoop soorten vogels, zoals Jan-van-Genten,  grote mantelmeeuwen, drieteenmeeuwen, kuifaalscholvers en zeekoeten. Maar voor mij bleven de bruinvissen toch uit. Daniel vond de eerste na een uur varen, helaas gemist. Hopen op de volgende, zal je zien die wordt altijd gespot als je op het toilet zit. Rond half 6 na een prachtige zonsondergang werd het donker en viel er niet veel meer te spotten en zijn wij aan boord gaan eten. Uiteindelijk bleef bij het einde van deze tocht de bruinvissen telling hangen op 0 voor mij, en 5 voor Daniel. Eenmaal aan wal zijn we naar Captain Fryatt gewandeld waar wij de nacht doorbrachten. Na de tassen afgooien en opfrissen de kroeg nog even ingegaan.

Observersview

Nieuwe dag, nieuwe kansen, wel eerst even vroeg op. De weersomstandigheden vandaag zijn beter, zo goed als windstil, wel wat mist maar wij konden nog behoorlijk ver kijken. Na een snelle kop koffie richting de Stena Line gelopen en daar ingecheckt. Hier duurde het allemaal wat langer voor wij op de brug stonden maar geen probleem, het is net als gisteren een hele belevenis. Even een kort voorstelrondje met de kapitein en aan boord ontbijten. Nou die lichte spanning voelde ik toch echt wel weer in mijn buik, ga ik nu wel wat zien. Doen ieder geval flink ons best ervoor.

Vlak voor we de vaargeul uitvaren zag ik in de verte iets zwemmen, hey een gewone zeehond maar wat dichterbij bleek het tot onze verbazing  geen zeehond te zijn maar een otter. Daniel gaf aan die niet eerder te hebben gezien in deze omgeving.  Ik heb net geen klein sprongetje gedaan met “Jeej die heb ik gespot” maar oké weer terug bij de tijd, bruinvissen daar komen wij voor. Na de vaargeul bevond zich een hele grote groep (schatting 250) aan roodkeelduikers voor het schip en zij vlogen van het water op ver voor het schip uit.

Een rustige en kalme zee.

Ineens gaat er een walhalla voor ons open, de ene na de ander bruinvis wordt gespot. Zowel eenlingen als groepjes van 5,6, en zelfs 8. Wij hebben de lunch aan boord maar overgeslagen want ja hoe belangrijk is eten als je bruinvissen kan spotten. Dit gaat zo ongeveer 3 uur door, wow helemaal van slag van al het schrijven! Na die 3 uur even rust, maar de bruinvissen laten niet veel rust toe want al snel gaat het gewoon door. Ineens roept Daniel mij zijn kant op. Hij had 3 zeezoogdieren gezien waarvan de afkomst niet duidelijk was. Ik turen en ja ook bij mij in beeld, en duidelijk geen bruinvissen. Naar alle waarschijnlijkheid witsnuitdolfijnen.

Tijdens weer een prachtige zonsondergang bleef het rustig. Voor de Nederlandse kust werden de laatste bruinvissen gespot. Uiteindelijk komen wij op een telling van 79 bruinvissen vandaag. Wat een top trip, met als totale telling 84 bruinvissen.

Groet, Samantha en Daniel

 

Naar boven