Blog 2012

27 en 28 december 2012

't Is grauw en grijs tijdens de reis.

't Is grauw en grijs tijdens de reis.

Na de tocht deze maand al een paar keer uitgesteld te moeten hebben vanwege het slechte weer, wagen we het er vandaag op. Samen met Frank ga ik voor het eerst mee observeren op de Stenaline van Hoek van Holland naar Harwich en terug. Hoewel het weer ook nu niet ideaal is, gaan we toch, omdat het de laatste kans is in december.

Op de heenweg varen we op de Britannica. We hebben maar 2 uur daglicht. Het is bewolkt, regent en door de schuimkoppen op de zee denk je voortdurend wat te zien. Toch is het geweldig om op de brug te mogen zitten en te genieten van het uitzicht. Bovendien zien we veel vogels. Uiteindelijk, na ongeveer een uur ziet Frank de eerste bruinvis. Gelukkig, ze zijn er wel. Maar daar blijft het dan ook bij voor die dag.

De volgende ochtend varen we terug op de Hollandica. We kunnen nu de hele overtocht observeren, dus ik ben benieuwd. Weer wat regen en schuimkoppen op de golven, maar het had slechter gekund. De bruinvissen laten het nog een beetje afweten, maar ik vermaak me uitstekend met het observeren van vogels; mantelmeeuwen, drieteenmeeuwen, stormvogels, aalscholvers, alken, zeekoeten, jagers, duikers en halverwege de overtocht veel Jan-van-Genten. Gelukkig zien we na niet al te lange tijd ook de eerste bruinvissen. De eerste 5 à 6 die we zien, zien we ook maar 1 keer. Ze komen boven, het rugvinnetje snijdt met wat gespetter door het wateroppervlak en weg zijn ze weer.

Daarna zien we er twee samen, die we langer kunnen volgen en een aantal keer boven zien komen terwijl we ze voorbij varen. Dan volgt er minimaal een uur zonder bruinvissen, terwijl het weer wel wat op begint te knappen en de zee er mooi uitziet in het late middaglicht. De schuimkoppen zijn verdwenen en de golven lager. Nu moeten de bruinvissen toch goed te zien zijn. Gelukkig, redelijk dicht bij het schip zie ik twee bruinvissen tegelijk boven komen. ik krijg er direct weer nieuwe energie van, maar het zal de laatste waarneming blijken te zijn. Een klein uurtje later varen we de haven van Hoek van Holland binnen.

We zijn tevreden met het uiteindelijke resultaat van 13 bruinvissen. Nog wel gehoopt op een bultrug, maar alle zeevogels waren ook erg mooi. Al met al een mooie tocht.

Geschreven door: Catherine Teerhuis

15 en 16 november 2012

Stena Hollandica in de mist

Stena Hollandica in de mist

De overtocht van de maand november doopte Ilse voor aanvang als ‘Gorillas in the mist’. Met dik een half uur vertraging door het drukke scheepvaartverkeer vertrok de Hollandica in een wat witte waas op weg naar Harwich, voorzichtig manoeuvrerend om mensen langs de kant geen natte voeten te bezorgen door de hoge waterstand. Optimistisch dat de mist wel zou opklaren op volle zee, en hopend op ‘beginners luck’ voor Rosanne zagen we kort na vertrek uit de haven twee grijze zeehonden. Toen de mist daarna inderdaad wat wegtrok en een bijna vlakke zee zich voor ons begaf, waren de omstandigheden goed genoeg om wat bruinvissen tegen het lijf te lopen. Na enige tijd dook een eerste exemplaar eenmalig op aan bakboord, lang genoeg om door Rosanne gespot te worden. Meerdere bruinvissen volgden, soms alleen, soms met twee en ook een groep van vier, die een aantal keer boven kwamen. Ondanks het late vertrek, het snel donker worden en de combinatie met de mist, konden in de beschikbare twee en een half uur zo toch nog 8 bruinvissen genoteerd worden, waar we zeker niet ontevreden mee waren. Het uitzicht naar de terugtocht waarin we in ieder geval heel wat meer uren daglicht voor hadden, lieten ons, na keurig door de kapitein te zijn afgeleverd bij het hotel, verwachtingsvol ons bed in rollen.

De terugtocht (keurig op tijd, wel weer mist en vlakke zee) begon weer met zeehonden, dit maal gewone. Zelfs na meer dan twee uur varen uit de kust zagen we er nog een boven komen. De eerste bruinvis liet wat langer op zich wachten, maar net op het moment dat je de hoop dan begint op te geven verschijnt er toch weer een vertrouwde rugvin boven water. De eerste twee en een half uur daardoor net zoveel dieren als de dag ervoor. Jan-van-genten en andere zeevogels wijzen daarbij vaak de weg. Na de eerste acht waarnemingen bleef het echter weer een hele tijd rustig, pas na lang wachten duikt er weer wat op aan stuurboordzijde. Daarna weer een aantal waarnemingen op elkaar volgend. Een bemanningslid ziet een tweetal dieren terwijl wij allebei een andere kant op kijken. Twee andere bruinvissen ziet Ilse prachtig naast de boot omhoog uit het water komen, ze laten zich langzaam naast de boot afzakken zodat ze nog even gevolgd konden worden. Ook deze dag een groep van drie bruinvissen die op hoog tempo op de boot afkomen en zich zover uit het water laten komen dat ze ons even in verwarring brengen. Surfend op en door de golven zwemmen ze snel langs de boot weer weg, onder water nog mooi even te zien.
Uiteindelijk sluiten we de dag af bij Hoek van Holland met drie bruinvissen achter de strekdam, een warm welkom thuis na twee mooie dagen. Wat een voorrecht om op deze wijze vanaf grote hoogte uit te kunnen kijken op al het moois wat de Noordzee te bieden heeft. Zeehonden, Jan-van-genten, alken, zeekoeten, verschillende soorten meeuwen, rotganzen, brandganzen, een grote groep kieviten midden op zee en spreeuwen en een vink aan boord: er was altijd wat te zien. Een totaal van daarbij 24 bruinvissen heen en terug stemt ons zeer blij, een mooi aantal voor een novembermaand.

Rokend vrachtschip

Rokend vrachtschip

Rokend vrachtschip

Geschreven door: Rosanne van Oudheusden

 

 

 

20 en 21 oktober 2012

Oefening van de RAF (Foto: Ernst Schrijver)

Oefening van de RAF (Foto: Ernst Schrijver)

Een grijze lucht en een vlakke zee tekenden het sfeerplaatje op de Stena Hollandica onderweg naar Harwich. De melding dat er de dag ervoor door de bemanning bruinvissen zijn gezien vlakbij de Tweede Maasvlakte zorgt voor extra motivatie. Het duurt niet lang voor de eerste bruinvis zich meldt. Na dit startschot loopt het al redelijk snel goed los. Vijf waarnemingen binnen hetzelfde aantal minuten volgen. Ook na deze drukte blijven de waarnemingen binnendruppelen. Het merendeel van de waarnemingen bestaat uit duo’s, maar ook groepjes van drie en zelfs vier dieren worden waargenomen. In deze groepen worden in totaal zes juveniele dieren waargenomen. Ongeveer anderhalf uur na de eerste club doet een tweede bruinvisgolf zich voor. Het is weer even aanpoten voordat definitief een periode van stilte aanbreekt. Twee en een half uur voor aankomst in Harwich staken we de operatiein verband met de zonsondergang. Al met al een geweldige score van 46 dieren verdeeld over 24 waarnemingen.Ook een aantal noemenswaardige vogelobservaties. Erg veel janvangenten op het water vandaag. Maar liefst 72 dieren. Daarnaast ook 300+ zeekoeten/alken. Gek genoeg géén één noordse stormvogel. Verder nog wat verdwaalde spreeuwen en een houtsnip!

Op de weg terug naar Hoek van Holland toch wel een ander plaatje. Hoewel het nog steeds grijs is, speelt de wind een grote rol. Van 1-2 Bft gisteren is deze gestegen naar 4-5 Bft. Veel witte koppen en omslaande golven dus. Dit, samen met de meedogenloze regendrukt het optimisme van gisteren toch enigszins. We moeten het hebben van de dieren die zich op de koers van de boot bevinden en er op het laatste moment met veel commotie vandoor gaan. Al met al wordt de breedte van de observatielijn verkleind van ongeveer 1400m tot een meter of 500. Hoewel we het vermoeden hebben dat we hierdoor een hoop dieren missen, zijn er toch vrij snel weer een aantal waarnemingen, waaronder een grijze zeehond. Plotseling is er een hoop geluid aan bakboord. Wanneer ik naar links kijk, zie ik tot mijn verbazing een helikopter naast de brug hangen. De reddingshelikopter is van de Royal Air Force (RAF) en wil als oefening iemand op het dek van deStenaBritannica droppen en weer ophalen. Een mooi spektakel, hetgeen toch voor wat afleiding zorgt. Nadat de oefening voltooid is, breekt er toch een lange periode van stilte aan op het water. Na een ‘pauze’ van dik twee uur komen er ineens weer een goed aantal waarnemingen. Groepen variërend van twee tot vier dieren zorgen ervoor dat zelfs in het slechte weer de teller op de terugtocht uitkomt op 20 bruinvissen in 12 waarnemingen en twee zeehonden, wat het totaal dit weekeind op een nette 66 bruinvissen en twee zeehonden brengt. In vergelijking met het record aantal waargenomen dieren in de maand oktober vorig jaar (2011), een verdubbeling! De jaren ervoor kwam het aantal waargenomen bruinvissen in oktober niet boven de vijf dieren.

Geschreven door: Ernst Schrijver

 

28 en 29 september 2012

Regenboog vlakbij Britse kust (Foto: Jenny Koch)

Regenboog vlakbij Britse kust (Foto: Jenny Koch)

Bij vertrek was het al meteen duidelijk dat het weer het ons niet makkelijk zou maken. Door flink wat wind, met witte schuimkoppen op de golven en een aardige deining als gevolg, en af en toe een buitje waren de omstandigheden zeker niet optimaal. Gelukkig is de hoogte van de plek waar wij staan, ruim dertig meter boven zee, op dagen zoals deze, in ons voordeel. Het bleef lange tijd stil… We kwamen zelfs amper vogels en ook vrijwel geen schepen tegen! Maar uiteindelijk dan toch de eerste waarneming! Eenmaal zien we één bruinvis; de rechterflank, lichaam flink ver uit het water, zo’n tweehonderd meter, nagenoeg recht voor de boot. Dichtbij de Britse kust verscheen na een pittige bui een prachtige dubbele regenboog en we konden het dan ook niet weerstaan om even snel een paar foto’s te maken. Ook de laatste kilometers bleef het stil.

De volgende ochtend begonnen we vol goede moed. De deining was een stuk minder hoog en de zon scheen volop. Ongeveer halverwege was er flink veel activiteit wat vogels betreft. Grote jager hier, alken daar, en niet veel later werden we zelfs blij verrast door het zien van duikende jan van genten. Prachtig als de dieren met ingetrokken vleugels met enorme snelheid het water in schieten. Vol verwachting speurden we de zee af en na een tijdje zagen we aan stuurboord twee bruinvissen! Na nog een keer opduiken verdwenen ze weer. Een aantal kilometers later zagen we aan bakboord tientallen meters naast de boeg een “torpedo”. Een schaduw niet ver onder het wateroppervlak. De grootte, vorm en snelheid klopt, maar het dier liet zich niet boven water zien.

We hoopten op nog meer bruinvissen maar helaas bleef het bij deze vier (3 zeker, 1 waarschijnlijk) dieren. In vergelijking met het aantal bruinvissen in eerdere jaren in de maand september, geen slecht aantal!

Geschreven door: Jenny Koch

Naar boven