De Potvis

De Potvis (Physeter macrocephalus) behoort tot de tandwalvissen (Odontocea) en is hiervan de grootste vertegenwoordiger.

Sperm whale (E), Cachalot (F), Pottwal (D), Cachalote (Sp).

Verspreiding

Verspreiding Potvis (Bron: Wikipedia)

De potvis is een ware kosmopoliet. Je kunt ze tegen komen in zowel warme als koude wateren, zowel in de tropen als bij beide polen, maar wel altijd in diepe wateren. De populatie wordt geschat op zo;n 300.000 dieren.

 

Ietwat vierkant potvishoofd met fontein aan linkerkant en duidelijk zichtbare littekens (Foto F. Zanderink)

 

Kenmerken

Mannelijke dieren worden maximaal 18 meter en kunnen zo’n 40-55 ton wegen, vrouwtjes zijn een stuk kleiner (8-17 m) en wegen doorgaans 13 -20 ton. De rugvin/knobbel bevindt zich op ongeveer twee derde van het lichaam, gevolgd door een rij van ruggengraat knobbels. De staartvin is driehoekig met een diepe inkeping. De ietwat vierkante kop is zelden zichtbaar. Het blaasgat bevindt zich heel karakteristiek aan de linkerkant van de kop.

 

 

Potvis nabij de Azoren

Gedrag
In de poolwateren is het dier veelal alleen, in de tropen komt het voor in groepen van zo’n twintig dieren. Het duikt op zoek naar voedsel wel enkele kilometers diep op zoek naar vooral grote inktvissen. De dieren Kunne ook geruime tijd aan het oppervlak stil liggen/uitrusten. Als ze dan definitief voor een diepe duik naar beneden gaan zul je heel kenmerkend deze duik vooraf zien gaan door een omhooggaande staart.

 

Dode potvis op het strand van Domburg (Foto: F. Zanderink)

Waarnemingen

In de ondiepe Noordzee hoort de potvis eigenlijk niet thuis. Toch wordt de potvis af en toe waargenomen, helaas voor het dier loopt het meestal dan met een stranding af. Wil je het dier in haar natuurlijk “diep water”omgeving zien, dan zul je de diepe afgronden in zee/oceaan moeten opzoeken. Zoals in de middellandse zee rondom Corsica, de Golf van Biscaye of rond IJsland. Zie ook waar zelf walvissen zien.

Naar boven