De Dwergvinvis

De Dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata) behoort tot de baleinwalvissen (Mysticeti) en is een veel geziene verschijning in de noordelijke Noordzee.

Minke whale (E), Petit rorqual (F),  Zwergwal (D)

 

Verspreidingskaart van de dwergvinvis (Bron: Wikipedia)

Verspreiding

De dwergvinvis is een op het noordelijk halfrond veelvoorkomende soort. In de Nederlandse Noordzee wordt hij frequent in het noordelijk deel waargenomen, een heel enkele keer voor de Nederlandse kust.

 

 

Dwergvinvis (Foto: CRRU)

Kenmerken

Dwergvinvissen worden maximaal 9-10 m. De dieren hebben een relatief grote sikkelvormige rugvin. Het meest sprekende kenmerk zijn de witte vlekken op de flippers (zie foto) (en de witte onderbuik).

 

 

 

Gedrag

De dieren leven meestal solitair maar worden af en toe in groepjes van 5-15 waargenomen. Op heel goede visgronden zelfs groepen tot enkele honderden. Ze springen vaak uit het water. Ze voeden zich voornamelijk met krill, kleine schaaldiertjes en scholen kleine vis.

Dood dwergvinviskalf

 

Waarnemingen 

Stichting Rugvin heeft slecht eenmaal een dwergvinvis waargenomen, voor de kust van Scheveningen. Het ging toen (2005) om een dood kalf dat waarschijnlijk recent was overleden en waarvan de staart was afgesneden.

 

 

 

Naar boven