02
apr
2021

Eerste Foto ID tocht van 2021 met Zeevarken.

Het plotselinge mooie weer bood de mogelijkheid afgelopen week het water van de Oosterschelde op te gaan. Naast de test van het Zeevarken zelf, een inspectie van de boei van Studio Bruinvis leverde dit vele waarnemingen van bruinvissen op. 

Twee bruinvissen halverwege Kats en Zeelandbrug. Foto: F. Zanderink)

Het waren de eerste twee tochten voor o.m. het Foto ID project van 2021. Niet eerder in het jaar lag het Zeevarken al in de maand maart in de haven van Kats. Het water was rustig, zowel qua golven als vaarverkeer. De lucht was heiig, soms leek het of water en lucht in elkaar overgingen. Het waren twee prima dagen. Zowel de eerste als tweede tocht (30/31 maart)  gingen rond het tijdstip van de kentering, vanuit Kats, richting het westen. De eerste waarnemingen waren tussen Kats en de Zeelandbrug, midden op het water. Zeker 4-6 dieren: eenmaal een groepje van vier en een paar individuele dieren.

 

Bruinvissen (no 2 is net onder) nabij havenkanaal Zierikzee (F. Zanderink)

Bij Zierikzee was het ook snel raak. Zowel voor de ingang van de haven als nabij de boei van Studio Bruinvis doken geregeld bruinvissen op. Soms zag je een enkeling en even verder een tweetal bruinvissen. Dan zag je weer een stuk of zes dieren rondom de boot. Het was nauwelijks bij te houden met zijn tweeën. Bij Studio Bruinvis was het ook goed toeven voor de dieren. De schatting van het aantal waargenomen bruinvissen lag hier rond de acht dieren. Op de terugweg werden we bij Kats opgewacht door weer twee bruinvissen. Het aantal waarnemingen van individuele bruinvissen ging daarmee richting 20 dieren. Daar zitten vermoedelijk een flink aantal “dubbeltellingen” tussen.

Uit het water komende bruinvis na vermoedelijke paarpoging. Foto F. Zanderink

We werden bij Zierikzee drie maal verrast door vermoedelijke paarpogingen van de bruinvissen.

De tweede dag verliep vrijwel identiek, zelfde route, maar ook vergelijkbare ontmoetingen met de bruinvissen. Ze “poseerden alleen wat beter”. Sommige dieren konden al direct herkend worden aan hun littekens. Zowel op de disndag als op de woensdag werden zo’n 15-20 dieren waargenomen.

We kijken uit naar het nieuwe bruinvis Foto ID seizoen.

 

 

Zeekoet in winterkleed (F. Zanderink)

Een andere mooie/bijzondere waarneming was die van een zeekoet in winterkleed. In de Oosterschelde verblijven in de winter vaak enkele zeekoeten. Deze zat waarschijnlijk nog midden in de rui, het dier kon nog niet vliegen.

 

 

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...