Vrijwilligers

Stichting Rugvin heeft momenteel zo’n 30 vrijwilligers die zich met enige regelmaat op diverse vlakken inzetten. Daarnaast beschikt Rugvin over een lijst met namen van geïnteresseerden die “oproepbaar” zijn en graag betrokken worden bij het uitvoeren van de bruinvistellingen in de Oosterschelde.

Vrijwilligers tijdens de bruinvisscan van 2012

Onze activiteiten en de bijbehorende werkzaamheden zijn verdeeld over diverse werkgroepen: Onderzoek & Monitoring, Communicatie en Financiën.

Ben je geïnteresseerd en enthousiast om voor Stichting Rugvin je schouders er onder te zetten? Dan ben je zeker welkom!! En woon je in de buurt van de Oosterschelde, dan zou dat helemaal mooi zijn!! We zijn i.i.g. op zoek naar talenten op het gebied van:

  • walvisobservaties: tellingen op de Oosterschelde, monitoren op de Stena Line veerboten;
  • meedraaien in het bruinvis Foto ID team;
  • communicatie (o.a. onderhoud website, Facebook, jaarverslag, persberichten etc.
  • sponsoring/ schrijven projectaanvragen etc.
  • creatief (ontwerp folders. tekeningen, T-shirts) of technisch (onderhoud boot, Studio Bruinvis etc.)

Is dit iets voor jou? Neem dan contact op met Stichting Rugvin om eens kennis te maken. Wellicht kun jij ons helpen om onze activiteiten in en rondom de Oosterschelde uit te breiden!

 

Achtergronden
De vrijwilligers van Rugvin hebben diverse achtergronden. Velen hebben een ecologische opleiding en zijn door middel van hun afstudeeronderzoek of stage, of op een andere beroepsmatige manier, betrokken geraakt. Een groot aantal teamleden zijn werkzaam bij NGO’s (waaronder SOS Dolfijn, Stichting de Noordzee, ARK en Zeehondencreche Pieterburen), onderzoeks- en of adviesbureaus en overheidsorganisaties. Een deel van de vrijwilligers heeft ervaring opgedaan met het observeren van walvisachtigen bij Britse organisaties als de CRRU, ORCA of Seatrust. Anderen zijn afkomstig van de Zoogdiervereniging, Stichting Nova Atlantis en de van oorsprong Britse organisatie Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS).

Allemaal zijn we natuurljk geïnteresseerd in het monitoren en observeren van walvisachtigen. Maar daar blijft het niet bij. Ook de organisatie van de jaarlijkse telling, de planning van de Stena line tochten, het schrijven van artikelen voor de website, Facebook en het jaarverslag, allemaal zaken waar we ons met zijn allen voor inzetten. En niet te vergeten het verwerken van de tientallen datasets in ECMC verband.

Wat voor achtergrond dan ook, we hebben allemaal een hart voor de natuur waar walvisachtigen en het mariene milieu een speciale plek innemen!

Er is vaak nog wel een plek voor een extra vrijwilliger. Hoewel de plekken op de Stena line overtochten spaarzaam zijn. Maar voel je iets voor werk op ons werkterrein en heb je naast een passie voor walvisachtigen ook schrijf- of organisatiekwaliteiten, dan kun je je altijd melden via ons contactformulier!

Drie vrijwilligers stellen zich voor:

Ernst in actie

Ernst Schrijver
Mijn interesse voor walvisachtigen was al redelijk vroeg aanwezig. In mijn vierde levensjaar “verrijkte” ik de gloednieuwe zeeblauwe fauteuil van mijn moeder al met tekeningen van potvissen. De avonturen van Jacques Cousteau zorgde in de daaropvolgende jaren voor de nodige voedingsbodem waarin mijn fascinatie kon doorgroeien. Tijdens mijn studie heb ik mezelf gespecialiseerd in het onderzoek naar marine megafauna en ecosystemen. Door mijn stages en werk in binnen en buitenland heb veel ervaring verkregen met zeezoogdieren. Na mijn afstudeeronderzoek naar bruinvisgedrag in Wales in 2010 ben ik in aanraking gekomen met Stichting Rugvin. Momenteel ben ik primaire observer op de Stena Line surveys en organiseer ik de Oosterschelde bruinvisscan 2012. Het is belangrijk dat wij Nederlanders beseffen dat onze kustwateren wel degelijk rijk zijn aan zeezoogdieren en deze onze bescherming behoren te genieten. Bewustheid en interesse zijn in mijn optiek de kiem van bescherming en behoud.

Suzanne, ’n beetje walvisgek

Suzanne van der Plas – Duivesteijn
Walvissen en dolfijnen fascineren mij al heel lang; Het begon met werkstukken voor de basisschool, gevolgd door een 11-daagse veldcursus “join the research team” van de Cetacean Research and Rescue Unit (CRRU). Tijdens mijn studie heb ik een wetenschappelijke stage gedaan naar het DNA van aangespoelde bruinvissen voor populatiegenetica en heb ik in 2008 het European Cetacean Society congres georganiseerd (ECS). Ik was steeds op zoek naar onderzoek(ers) naar walvisachtigen in Nederland. Door alle contacten die ik had kwam ik bij de eerste vergadering van Stichting Rugvin (dat toen nog Project Rugvin heette) en werd ik gelijk vrijwilligster. Zo ben op de eerste tochten van Stichting Rugvin (vanuit Scheveningen haven) mee geweest. Daarna volgde de Oosterschelde scans waarbij ik ook als bootcoördinator word ingezet. Ik doe dit met veel plezier en vind het leuk om mensen die als nieuwe vrijwilliger of als “gast” mee gaan op de boten uit te leggen over de walvisachtigen in Nederland. Ook andere mensen vertel ik over Stichting Rugvin en het is altijd leuk om mensen te ontmoeten die niet weten dat we walvisachtigen in onze Noordzee hebben en hen er dan over te vertellen.

 

 

Naar boven