Waar zelf walvissen zien?

Het doel van deze pagina is de bezoeker snel voor te lichten over waar hij/zij in en buiten Europa walvissen kan spotten en hoe? De hieronder geplaatste informatie heeft niet de intentie compleet te zijn en we roepen dan ook de lezers op hun eigen ervaringen met ons te delen.

Goede informatie over het spotten van walvisachtigen in boekvorm vind je in de “Observatiegids voor walvissen en dolfijnen (Europa)” van Mark Carwardine of in de gids “Walvissen kijken in Europa” van Martijn de Jonge (2012).

 

Nederland

De Nederlandse hotspots voor bruinvissen

Hoewel Nederland niet bekend staat als walvisland is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om in ons land walvisachtigen te zien, dit geldt in ieder geval voor de bruinvis.

Overal in de Noordzee kun je bruinvissen, witsnuitdolfijnen of andere soorten tegenkomen. De meest voorkomende walvisachtige is de bruinvis. Deze kun je al zien, als je er oog voor hebt, vanaf (veer)boten, bijvoorbeeld vanaf de Stena Line naar Harwich, maar ook vanaf het strand of vanaf een pier.

Een bekende pier is die bij IJmuiden. Hier worden regelmatig bruinvissen waargenomen, ook worden in het Marsdiep (het water tussen Den Helder en Texel) geregeld bruinvissen en andere walvisachtigen (jaarlijks wel een of meer bultruggen) gezien.

 

Twee bruinvissen in de Oosterschelde

Maar de “makkelijkste” plekken bevinden zich zonder twijfel rondom de Oosterschelde. In de Oosterschelde zwemmen enkele tientallen dieren rond die zich graag ophouden bij de diepe plekken aldaar.

Hotspots Oosterschelde

Deze zogenaamde hotspots (zei kaartje) bevinden zich o.m bij de haven van Burghsluis, de haven van Kats en het havenhoofd van Zierikzee. Op het havenhoofd kun je niet alleen bruinvissen zien, maar je kunt ze hier ook horen via onze Studio Bruinvis. Je kunt hier gewoon naar toe wandelen of fietsen!

En bovendien zitten ze hier het hele jaar door.

En je kunt ook zomaar geluk hebben met andere soorten. Geregeld worden ook bultruggen en witsnuitdolfijnen gezien in de Nederlandse Noordzee.

 

 

 

 

 

Europa

In Europa staan diverse plekken zoals de Azoren of IJsland hoog aangeschreven voor het spotten van walvisachtigen maar er zijn er nog veel meer. Hieronder volgt een opsomming van landen en plaatsen waar zowel vanaf het land als vanaf de boot volop mogelijkheden worden geboden walvissen te spotten. Deze opsomming is niet compleet en wordt regelmatig aangevuld. Houd er rekening mee dat dit geen garanties zijn op het waarnemen van walvissen. Omstandigheden veranderen, meestal worden ze gelukkig beter maar soms wordt het ook lastiger sommige soorten te spotten.

 

Groot Brittannië

De Moray Fith in Schotland (UK)

In het Noorden bevinden zich de Hebriden, de Orkneys en Shetland eilanden waar diverse touroperators en onderzoekinstituten uitkijken naar o.m. dwergvinvissen, tuimelaars, grienden en andere soorten. Maar ook vanaf minder lastig te bereizen plaatsen in Schotland is het mogelijk waarnemingen te doen. In de gehele Moray firth is het het hele jaar door mogelijk tuimelaars te zien. En dwergvinvissen behoren eveneens tot de regelmatige bewoners van dit water. Een prima organisatie om mee het water op te gaan binnen een trainingsprogramma is de CRRU

Tuimelaar in de Moray firth

In Wales is Cardigan Bay de plek voor het waarnemen van bruinvissen en tuimelaars. Je kunt hier zelfs vanaf de rotsen de dieren voor je in het water waarnemen.

 

 

 

IJsland

Op IJsland bevinden zich vooral in het westen van het land een aantal goede locaties zoals Olafsik, Sandgerdhi en Snaelfellsjökull of in het Noorden tussen Husavik en Dalvik. Je kunt hier je geluk beproeven voor soorten als noordse vinvis, gewone vinvis, blauwe vinvis, potvis, orka, witflankdolfijn griend en bruinvis.

 

 

Italië

Gewone dolfijn voor de kust van Genua.

Vanuit de havens van Genua en Savona vertrekken afwisselend onderzoeksboten (o.a. WNF) die toeristen mee aan boord nemen. In de zomer weten de schippers dan hun boten feilloos naar de diepe plekken op ongeveer een uur varen te sturen waar al snel gewone gestreepte dolfijnen in het kielzog of voor de boot verschijnen.  Waarnemingen van potvissen en gewone vinvissen behoren zeer zeker ook tot de mogelijkheden.  het grote voordeel van deze locatie is dat de dien zich ook makkelijk toen n in de zomer en dat het water dan veelal erg rustig is.

Spanje

Spanje grenst op vele manieren aan zee en oceaan. De toplocaties zijn te vinden in de straat van Gibraltar en in het noorden in de golf van Biskaje. Op beide locaties ben je echter wel sterk afhankelijk van de weersomstandigheden op zee. De golf van Biskaje  is in potentie wellicht de meest walvisrijke plek ter wereld!

Portugal

Dit land kent absoluut zeker goede plekken voor de waarneming van tuimelaars. In de baai van Setúbal bevindt zich al jaren een vaste populatie van deze dolfijnen. Lokale schippers brengen je met plezier bij hun in de buurt. Daarnaast vormt is de gehele zuidkust een goede uitvalsbasis om met een boot op zoek te gaan naar walvisachtigen.

Kroatië

Ondanks het vaak mooie weer en het heldere water in de Adriatische zee worden er niet veel walvisachtigen waargenomen in dit deel van Europa. Alleen rond het eiland Losinj (nabij Cres) in het noorden zwemt een vaste populatie tuimelaars rond.

Azoren

 

Veerboten in Europa

Op veel plaatsen in Europa zijn relatief makkelijk walvissen te zien. Maar veelal weet men het niet. Uitstekende platformen voor observatie worden gevormd door de veerboten die op tal van routes tussen de Europese landen varen. Naast de goede mogelijkheid om vanaf de veerboten tussen Nederland en Groot Brittannië bruinvissen te zien zijn er tal van andere veerdiensten die de moeite van het proberen waard zijn.

Zo voer jaren achtereen een veerboot vanuit Portsmouth naar Bilbao. Op misschien wel de beste route van Europa! Bovenop het helikopterdek was een speciaal platform vanwaar je blauwe, noordse en gewone vinvissen, grienden en diverse dolfijnachtigen kon waarnemen. Helaas is deze veerboot (de Pride of Bilbao) enkele jaren geleden uit de vaart genomen en vervangen door een veerboot die deze voorzieningen helaas niet meer heeft.

Twee bultruggen

In de Middellandse zee zijn de meeste veerdiensten van het vaste land (Frankrijk of Italië) naar Corsica perfect! En ook het walvisreservaat tussen Corsica en Sardinië toont vanaf de veerboot vaak veel walvissen. het grappige en vreemde is echter dat niemand aan boord dit weet. De zee is in de zomer vaak erg rustig en de zon schijnt. Als je een verrekijker meeneemt en enig geduld is de kans bijna 100% dat je een gewone vinvis of potvis zult zien!!  Daarnaast is de kans op een grote groep gewone of gestreepte dolfijnen ook aardig groot.

 

 

 

 

 

 

Afrika

Zuid Afrika

Algoa Bay in Zuid Afrika ligt ten oosten van Port Elizabeth. In deze baai tref je altijd tuimelaars aan, maar ook de gewone dolfijnen, de Chinese witte dolfijn, bultruggen, Bryde’s walvissen en in het goede seizoen zuidkapers, dwergvinvissen en potvissen. Daarnaast komt met enige regelmaat ook de zwaardwalvis (orka) en de zwarte zwaardwalvis voor.

Algoa Bay met Addo National Park in Zuid Afrika

Deze baai is echter niet alleen rijk aan walvisachtigen maar ook op het gebied van ander marien leven is het eveneens zeer uniek. Denk hierbij aan de witte haai, de pelsrobben en de diverse zeevogels zoals albatrossen en de Afrikaanse pinguïn. En even verderop aan land start het Addo Elephant National Park zodat je hier niet alleen de Marine Big 5 kunt zien maar ook de terrestrische “Big 5”, leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard.

Sardine run in Algoa Bay (foto Raggy Charters)

Maar het absolute jaarlijkse hoogtepunt is de Sardine run wanneer miljarden Sardientjes rond de kaap naar het oosten zwemmen. Deze wolken van vis trekken hier jaarlijks tussen maart en mei voorbij en trekken duizenden dolfijnen, walvissen en jan-van-genten aan.

Wil je meer weten over dit gebied en het walvis spotten aldaar surf dan naar Raggy Charters en smul mee van de fantastische foto’s die het team o.l.v. Lloyd Edwards daar gemaakt heeft. Het verblijf bij Raggy Charters ten westen van Port Elizabeth ligt aan zee met een prachtig uitzicht zodat je op sommige dagen niet eens de deur uit hoeft.

Andere goede walvisgebieden in Zuid Afrika zijn Gans Baai en de Kelders.

 

Noord Amerika

Verenigde Staten

Blauwe vinvis in Monterey bay

Montery Bay ten zuiden van San Francisco

Een van de beste plekken van Noord Amerika, zo niet van de wereld is Monterey Bay, gelegen ten zuiden van San Francisco aan de westkust van de VS. Enkele decennia geleden was deze plek nog helemaal niet zo extreem bijzonder, er werden grijze walvissen gezien en ook enkele dolfijnsoorten naast de zeeleeuwen en zeehonden. Maar sinds enkele jaren wemelt het er ook van de bultruggen, Risso’s dolfijnen, tuimelaars, gewone dolfijnen en met enig geluk kun je hier in het juiste seizoen ook blauwe vinvissen zien.

Zeeotter in Moss landing

Vanuit de haven van Monterey worden tochten georganiseerd waarmee je altijd wel enkele soorten walvisachtigen gaat zien. Naast deze soorten zul je ook zeeolifanten (Ano Nuevo State Park) kunnen treffen en de sterk in opkomst zijnde zeeotter.

Wil je een goede indruk krijgen van deze plek bezoek dan de website van de BBC en bekijk de afleveringen van Big Blue Live.

 

 

 

 

 

 

 

 

Canada

www.stubbs-island.com

 

 

Naar boven