De Potvis

Potvis voor de kust van Genua

De Potvis (Physeter macrocephalus) behoort tot de tandwalvissen.

Verspreiding De potvis is een ware kosmopoliet. Je kunt ze tegen komen in zowel warme als koude wateren, zowel in de tropen als bij beide polen, maar wel altijd in diepe wateren. De populatie wordt geschat op zo;n 300.000 dieren.

 

Kenmerken

Mannelijke dieren worden maximaal 18 meter en kunnen zo’n 40-55 ton wegen, vrouwtjes zijn een stuk kleiner (8-17 m) en wegen doorgaans 13 -20 ton. De rugvin/knobbel bevindt zich op ongeveer twee derde van het lichaam, gevolgd door een rij van ruggengraat knobbels. De staartvin is driehoekig met een diepe inkeping. De ietwat vierkante kop is zelden zichtbaar. Het blaasgat bevindt zich heel karakteristiek aan de linkerkant van de kop.

 

Ietwat vierkant potvishoofd met fontein aan linkerkant en duidelijk zichtbare littekens

Gedrag
In de poolwateren is het dier veelal alleen, in de tropen komt het voor in groepen van zo’n twintig dieren. Het duikt op zoek naar voedsel wel enkele kilometers diep op zoek naar vooral grote inktvissen.

 

Naar boven