26
jul
2014

Kalfjes gezien tijdens monitoringstrip in juli

Klaar voor vertrek (foto: Ernst Schrijver)

Waarnemers van Stichting Rugvin hebben aan boord van de Stena Line tijdens de maandelijkse monitoringstrip van juli (26 en 27 juli) twee moeder- en kalfparen gezien. Helaas zat het weer op de eerste dag niet mee en bleef de teller op deze vier bruinvissen staan. Op de tweede dag van Harwich terug naar Hoek van Holland waren de omstandigheden erg goed. Binnen tien minuten na de start werd twee maal één dier gezien. De uren erna bleef het echter stil en dus werden er in totaal 6 bruinvissen waargenomen. In vergelijking met de resultaten van de eerste zes jaar een relatief hoog aantal. Toen werd er vaak slechts een enkel dier gezien in de zomermaanden. De laatste drie jaar werden echter een stuk meer bruinvissen geteld in de maand juli (respectievelijk 14, 14 en 41).

Hieronder de blog van deze trip:

26 en 27 juli 2014 Zomervakantie?

De zomer is al lang dominant aanwezig. Relatief rustig weer en hoge temperaturen. In de jaren voor 2013 werden de meeste bruinvissen gezien tijdens de wintermaanden. In de zomer liggen normaal de aantallen, in tegenstelling tot vorig jaar, niet zo hoog. Ook dit jaar lijkt tot nu toe wel een negatief te zijn van de “norm”: weinig waarnemingen in de wintermaanden en veel in de warmere maanden. Met name in mei. Hoe dan ook: de uitslag van dit weekeind zal interessant zijn.

Eenmaal op zee valt het weer slechter uit dan voorspeld. Windkracht 4-5 met tegenlicht zorgt voor uitdagende omstandigheden. De weerspiegeling van de zon maakt kijken moeilijk en vermoeiend. Het normaal meest productieve deel van de overtocht resulteert in geen enkele waarneming. Bijna drie uur na vertrek is er eindelijk activiteit. Een aantal bruinvissen duiken op voor de boot en lijken niet zo snel uit de voeten te komen als normaal. Bij nadere observatie blijken het twee moeder-kalf paren te zijn. Een redelijk ongewone waarneming op de Noordzee.

Begin van de mist (foto: Ernst Schrijver)

Vlak na deze mentale boost slaat het noodlot plotseling toe in de vorm van mist. De mist wordt al snel zo dik dat de zee geheel uit het zicht verdwijnt. Helaas is er weinig aan te doen behalve hopen dat het snel oplost. Dit gebeurt pas een uur voor aankomst in Harwich en dus blijft het vandaag bij één enkele waarneming.

De terugtocht begint een stuk positiever dan gisteren. In de vaargeul nabij Harwich worden binnen tien minuten al twee dieren gezien in twee verschillende waarnemingen. Een goed begin is het halve werk. In dit geval helaas het hele werk. Hoewel de omstandigheden erg goed zijn en er toch vol concentratie wordt gezocht, blijft de teller op de terugweg staan op slechts deze twee dieren. Het lijkt wel of ze onder water ook zomervakantie hebben. De afwezigheid van bruinvissen geeft ons óók informatie, maar geeft uiteraard lang niet zo’n voldoening.

Geschreven door: Ernst Schrijver

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...