08
jun
2014

Hoog aantal bruinvissen tijdens het Pinksterweekend

Afgelopen zaterdag en zondag zijn weer twee observers van Rugvin op pad gegaan met de Stena Line voor de tweedaagse monitoringstrip. Met name de rustige zee op zondag zorgde er voor dat er veel bruinvissen werden waargenomen. In totaal werden 54 dieren gezien. Met hierbij een aantal pas geboren kalfjes. Het zien van deze kalfjes geeft aan dat ook nu zo zuidelijk in de Nederlandse Noordzee de laatste jaren veel kalfjes worden geboren. Hiermee komt het aantal waargenomen bruinvissen in 2014 op 223.

Hieronder de blog van deze trip:

08 en 09 juni 2014 Eerste kalfje van dit jaar!
De voorspellingen waren perfect voor zaterdag 7 juni en 8 juni! Er was dan ook geen enkele twijfel; de survey kon doorgaan! Maurice en ik maakten een goede start met direct een aantal bruinvissen vlak na de pier van Hoek van Holland. Maar de rest van de overtocht bleek het gek genoeg rustig. Het weer was vrij goed, maar toch weinig bruinvissen, de score bleef op ‘3 pp’ staan.

Zondag was het weer echt perfect, bijna spiegelglad. Dat had zijn weerslag op het getelde aantal bruinvissen: 51 in totaal!! Een geweldige score voor juni. Interessant als je je bedenkt dat we de eerste jaren van de Stena Line surveys (alweer bijna tien jaar geleden…) vrijwel nooit een bruinvis zagen in de zomermaanden. Een duidelijk resultaat – tegenwoordig maken bruinvissen ook zomers gebruik van de zuidelijke Noordzee. Halverwege de route zagen we een kleine bruinvis, waarschijnlijk een jong van dit jaar. Het was opvallend dat veel bruinvissen lagen te slapen aan het wateroppervlak. Door het prachtige weer konden we de bruinvissen al op grote afstand spotten en als ze dicht bij het schip waren konden we ze goed onder water volgen. Kortom, een succesvolle zomer survey!

Geschreven door: Nynke

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...