11
jan
2014

De eerste bruinvissen van 2014!

Afgelopen weekend vond de eerste monitoringstrip op de Stena Line in twee manden plaats. Na vele weken van teveel wind was het afgelopen weekend qua wind redelijk te noemen maar nog steeds niet echt goed. Desalniettemin werden er 6 bruinvissen gespot. Een op zaterdag, bij slechts 2 uren varen met daglicht en op zondag 5 dieren tijdens een hele dag daglicht. Enfin het smaakt naar meer.

Hieronder de blog van deze trip:

Stena Line overtocht 11 en 12 januari 2014

In aanloop naar het tweede weekend van januari leken de weersomstandigheden, na 2 maanden winderig weer, eindelijk weer geschikt voor de maandelijkse bruinvistelling vanaf de Stena Line naar Harwich. Toch verslechterde het weerbeeld zodanig dat voor vertrek al duidelijk was geworden dat de waarnemingscondities op de heenvaart behoorlijk beroerd zouden zijn. Omdat er al 2 maanden geen telling mogelijk was geweest en de voorspellingen voor de zondag goed waren besloten Ilse Hoekstra en ik na overleg met Frank Zanderink en de kapitein gewoon te gaan.

De schuimende golven sloegen inderdaad al bij Hoek van Holland tegen de boeg. Indrukwekkend om te zien hoe weinig moeite de boot had met een sea state van 5. Het waarnemen van bruinvissen in de groene hoge golven werd alleen een lastige zaak. We zagen dan ook maar 1 Bruinvis op deze heenreis, die eenmaal in mijn verrekijkerbeeld aan de oppervlakte kwam.

Leuk aan de wintermaanden is dat Drieteenmeeuwen meteen bij de Nederlandse kust te zien zijn, in het zomer halfjaar moet je hier tot halverwege de overtocht op wachten. Daarnaast zaten er binnen het uur al Zeekoeten en Alken op het water, nog twee soorten die juist in het winter halfjaar in grote aantallen dicht onder onze kust te vinden zijn (zie waarneming.nl). Een juveniele Jan-van-Gent was de enige echt pelagische vogel op de zaterdag. Tweeënhalf uur na het uitvaren was dan ook alweer donker en tijd voor het avondbuffet en een biertje.

De volgende morgen stonden we alweer vroeg op de brug (hadden wat in te halen vandaag!) en vermaakten we ons met de 5 soorten meeuwen onder ons boven het water. De zee lag er nu prima bij dus vandaag zou eindelijk een betrouwbare telling op gaan leveren voor de winter 2013/2014!

Ook op dag 2 hadden de condities beter gekund. We zaten de eerste uren allebei aan bakboord vanwege de lage zon uit het zuidwesten. Er was genoeg te zien met veel naar noord vliegende duikers, een adulte Jan-van-Gent die een tegemoetkomend schip tot bijna in de haven volgde, en tussen uur 2 en uur 4 na uitvaart grote aantallen Zeekoeten en Alken verspreid rustend op het wateroppervlak. Jan-van-Genten waren ook deze overtocht niet talrijk, wel zagen we nu best wat Noordse Stormvogels. Toen we in die uren met veel vogels snel achtereenvolgend 4 Bruinviswaarnemingen deden, dachten we dat het nu echt zou beginnen: de zee golfde een stuk minder dus nu zouden de rugvinnetjes ons niet makkelijk meer ontgaan.

Na nog 1 Bruinviswaarneming werd het de laatste 3 uur in Nederlandse wateren echter erg stil en ook al tuurden we ons suf over de al vlakker wordende zee: meer dan wat Drieteenmeeuwen zat er niet. Gister zaten in dit stuk wel veel Alken en Zeekoeten. De zeevogels leken zich dus, na het gaan liggen van de wind, van onze Nederlandse kust naar het Engelse deel van de Noordzee te hebben verplaatst. Of een groot deel van de Bruinvissen hetzelfde deed is moeilijk te zeggen, feit is dat wij er geen zagen in de laatste 3 uur, ondanks de goede condities. Die 12e van januari werden er vanaf verschillende plekken langs de kust 12 Bruinviswaarnemingen gedaan. Al met al een pittig overtochtje die we graag een keer overdoen als de zee er wél als een biljartlaken bij ligt!

Geschreven door: Maurice Tijm

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...